:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 28, 2018   13:01

0

66

Kremlj pozdravio preuzimanje kontrole nad Manbidžom

Kremlj je danas pozdravio ulazak sirijske vojske i preuzimanje kontrole nad gradom Manbidžom koji je bio pod kontrolom milicije sirijskih Kurda.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je opisao taj razvoj događaja kao „pozitivan korak“ koji bi mogao da pomogne u „stabilizaciji situacije“, prenosi AP.

Sirijska vojska prethodno je danas saopštila da je preuzela kontrolu nad Manbidžom, uporištem kurdskih snaga u Siriji gde je Turska pretila da će izvesti ofanzivu.

AP javlja da je ovo saopštenje usledilo ubrzo nakon što je milicija sirijskih Kurda pozvala vladu da preuzme kontrolu nad gradom kako bi sprečila napad.

Ovaj razvoj događaja, navodi agencija, ukazuje na to da su se dve strane dogovorile.

Nije, međutim, jasno šta se dešava sa američkim snagama koje su patrolirale gradom i čuvale linije između Manbidža i udaljenih gradova gde su bile smeštene snage koje podržava Turska.

Turska koja miliciju sirijskih Kurda vidi kao terorističku grupaciju prethodno je pretila da će izvesti vojnu operaciju u Manbidžu.

Te pretnje su, navodi američka agencija, podstakle objavu SAD o povlačenju snaga iz Sirije.

Sirijska vojska saopštila je da odgovara na pozive stanovnika Manbidža i obećala bezbednost svima koji tu žive, navodi agencija.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva