:

:

TV Most

Foto: Tviter

clock

Jul 14, 2022   14:57

0

127

Kremlj: Želimo pregovore, ali Ukrajina mora da prihvati realnost

Rusija će odgovoriti pozitivno, ako Ukrajina pokaže spremnost da nastavi mirovne pregovore, ali Kijev mora prihvatiti „teritorijalnu realnost“, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko.

Rudenko je naveo da mirovni sporazum ne može biti postignut, ukoliko Kijev ne prihvati predlog Moskve da Ukrajina bude vojno neutralna i da na njenoj teritoriji ne bude raspoređeno nuklearno oružje, prenosi Rojters.

Osim toga, prema njegovim rečima, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bi morao da prizna rusku kontrolu nad Krimom i samoproglašene Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, navodi britanska agencija.

Početkom jeseni referendum o pristupanju Zaporožja Rusiji

Referendum o pristupanju Zaporoške oblasti Rusiji biće organizovan početkom jeseni ove godine, izjavio je danas načelnik vojno-civilne administracije ove oblasti Jevgenij Balicki.

"Referendum će biti organizovan početkom jeseni. Dobio sam brojne zahteve radnika, sindikalnih organizacija i javnih aktivista koji traže da se što pre utvrdi status našeg kraja. Svi organizacioni mehanizmi trenutno su u fazi finalizacije", poručio je Balicki, a prenela je agencija TASS.

Balicki je ranije izjavio da bi pripreme za referendum o pridruživanju regiona Rusiji mogle da budu održane u narednih nekoliko meseci, a da će referendum verovatno biti održan na jesen.

Kako navodi ruska agencija, trenutno je pod kontrolom ruskih snaga oko 70 odsto Zaporoške oblasti, ali glavni grad regiona, grad Zaporožje, ostaje pod kontrolom Kijeva, a Melitopolj je privremeno preuzeo vlast glavnog grada regiona.

Putin je u ponedeljak potpisao dekret kojim se ubrzava procedura za rusko državljanstvo za sve Ukrajince.

Prethodna verzija uredbe odnosila se samo na stanovnike DNR i LNR, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti Ukrajine.

Izvor: T a n j u g

KremljRusijaUkrajinaDNRLNRZaporožjeMelitopolj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva