:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Decembar 25, 2018   13:48

0

199

Krenulo polaganje cevi za Severni tok 2 u Finskoj i Švedskoj

Najveći brod na svetu za podvodno polaganje cevi, "Pionirski duh", pridružio se građevinskoj floti Severnog toka 2, koja radi u finskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni na izgradnji gasovoda za snabdevanje Evrope ruskim gasom preko Nemačke.

Plovilo dugačko 382 metra nastaviće da instalira cevi za transport prirodnog gasa umesto broda "Soliter", koji je prethodno započeo gradnju u Finskoj u septembru, javlja Raša tudej.

Prema rečima operatera projekta Severni tok 2, brod "Soliter" je premešten u južni deo švedske ekskluzivne ekonomske zone gde će graditi deonicu od 510 kilometara u okviru tog projekta.

Švedski radio SR je objavio u nedelju da je "Soliter" počeo sa polaganjem cevi u švedskim teritorijalnim vodama i da se očekuje da će se građevinski radovi trajati do leta.

"Projekat Severni tok 2 odvija se po planu. Dobio je dozvole u četiri od pet zemalja kroz čije vode će prolaziti dve trake cevovoda", kažu u kompaniji Severni tok 2.

Dodaju da je do sada položeno oko 370 kilometara gasovoda.

Gasovod Severni tok 2, koji će se protezati od Rusije do Nemačke ispod Baltičkog mora, imaće kapacitet od 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Kako se procenjuje, tim gasovodom će se obavljati tranzit 70 odsto prodaje ruskog gasa u EU.

Ovaj projekat, koji vodi podružnica ruskog energetskog giganta Gasproma, realizuje se u partnerstvu s nemačkim energetskim firmama Vinteršel i Uniper, francuskom multinacionalnom kompanijom Anži, britansko-holandskim naftnim i gasnim divom Rojal Dač Šelom i austrijskom energetskom kompanijom OMV.

Izvor: Танјуг

Severni tok2Gazprom
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva