:

:

TV Most

Foto: kosovapost.net

clock

Januar 19, 2022   11:58

0

61

Krieziu: Ustavni sud ne zabranjuje srpske izbore na Kosovu; Saljihu: To je bila greška prethodnih vlada

Bivši sudija Ustavnog suda Kadri Krieziu kaže da Ustavni sud izričito ne zabranjuje održavanje izbora Srbije na Kosovu, dok profesor krivičnog prava Ismet Saljihu smatra da bi bilo suprotno kosovskom ustavu dozvoliti da se na Kosovu održe izbori koje Srbija planira za 3. april, prenosi Ljajmi.

Krieziu je rekao da izbore ne treba zaustavljati jer oni utiču na živote građana. 

"Čak i sa Ahtisarijevim paketom, građani Srbije koji su na Kosovu imaju pravo da ih finansijski pomaže Srbija i to ide kroz kosovski budžet, pa je to vitalna veza ovih građana i smatram da ih ne treba zaustavljati. Ustavni sud to izričito ne zabranjuje, a dozvoljeno je sve što nije zabranjeno", rekao je Krieziu.

Saljihu, međutim, kaže da je održavanje srpskih izbora na Kosovu greška prethodnih vlada.

"Ovi izbori koji su do sada bili dozvoljeni bili su nepravedni i predstavljali su kršenje Ustav, posebno suvereniteta Kosova, jer je to bila greška prethodnih vlada", rekao je Saljihu. 

On navodi da je odluka parlamenta da se Srbima ne dozvoli da na Kosovu glasaju na referendumu o izmenama Ustava Srbije pravedna odluka i u skladu sa, kako je naveo, očuvanjem suvereniteta i nezavisnosti Kosova. 

"Kosovski Srbi sa dvojnim državljanstvom mogu glasati poštom ili otići tamo da glasaju. Na teritoriji Kosova ne bi trebalo dozvoliti izbore u Srbiji koji će biti održani u aprilu ove godine, jer su u suprotnosti sa Ustavom Kosova", kaže Saljihu za Front onlajn. 

Izvor: Kosovo online/Lajmi

KiMizbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva