:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 27, 2023   12:04

0

61

Krimski most ponovo zatvoren za saobraćaj

Automobilski saobraćaj je nakratko obustavljen na mostu Krim, saopštile su ruske vlasti. Različite komponente evropskih proizvođača ugrađivane su u iranske dronove koje koristi Rusija u napadima na Ukrajinu, navodi se u tajnom dokumentu koji je Kijev poslao svojim zapadnim saveznicima.

Automobilski saobraćaj je nakratko obustavljen na mostu Krim, saopštile su ruske vlasti u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, što je mera koja se često preduzima zbog udara dronova ili raketa od strane Ukrajine.

Most je ponovo otvoren ubrzo nakon toga, a vlasti su saopštile da nije bilo saobraćajnih gužvi ni u jednom pravcu.

Kijev: Evropske komponente ugrađene u iranske dronove koje koristi Rusija

Različite komponente evropskih proizvođača ugrađivane su u iranske dronove koje koristi Rusija u napadima na Ukrajinu, navodi se u tajnom dokumentu koji je Kijev poslao svojim zapadnim saveznicima tražeći isporuke raketa dugog dometa za napade na proizvodne lokacije u Rusiji, Iranu i Siriji.

U dokumentu na 47 stranica koji je u avgustu ukrajinska vlada dostavila vladama G7, Kijev tvrdi da je u prethodna tri meseca bilo više od 600 ruskih napada bespilotnim letelicama (UAV) koje sadrže zapadnu tehnologiju, prenosi Gardijan.

Prema izveštaju do kojeg je došao Gardijan, 52 električne komponente koje su proizvele zapadne kompanije pronađene su u dronu "šahed-131" i 57 komponenti u modelu "šahed-136", koji ima domet leta od 2.000 kilometara i brzinu krstarenja od 180 kilometara na sat.

Pet evropskih kompanija, uključujući poljsku podružnicu jedne britanske multinacionalne kompanije, imenovane su kao originalni proizvođači identifikovanih komponenti.

"Među proizvođačima su kompanije sa sedištem u zemljama koalicije koja je Rusiji uvela sankcije: SAD, Švajcarska, Holandija, Nemačka, Kanada, Japan i Poljska", navodi se u dokumentu.

Telus: Razgovori Poljske sa Ukrajinom o uvozu žita na pravom putu

Nakon nedavnog spora između Poljske i Ukrajine zbog odluke zvanične Varšave da produži zabranu na uvoz ukrajinskog žita, poljski ministar poljoprivrede Robert Telus izjavio je danas da su "razgovori sa Ukrajinom o uvozu žita na pravom putu".

Odnosi Kijeva i Varšave su se pogoršali nakon što su Poljska, Mađarska i Slovačka odlučile da produže zabranu na uvoz ukrajinskog žita s ciljem da se nakon izbijanja sukoba sa Rusijom domaći poljoprivrednici zaštite od preteranog uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, prenosi Rojters.

Uoči parlamentarnih izbora zakazanih za 15. oktobar, vlada u Varšavi, koja je bila jedan od najpouzdanijih saveznika zvaničnog Kijeva, našla se pod pritiskom krajnje desnice da zauzme oštriji stav prema Ukrajini.

"Drago mi je što govorimo o budućnosti, što gradimo mehanizme za budućnost i smirujemo određene emocije koje nisu dobro poslužile. Sada smo po svemu sudeći krenuli u dobrom smeru", izjavio je poljski ministar poljorpivrede Robert Telus na konferenciji za novinare nakon onlajn sastanka sa svojim ukrajinskim kolegom Nikolom Solskim.

Telus je ponovio zahtev Varšave da bi Ukrajina trebalo da povuče tužbu protiv Poljske koju je podnela Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Zaharova: U napadu na Sevastopolj Kijevu pomagali SAD i Britanija

Nedavni napad Kijeva na Sevastopolj realizovan je u tesnoj koordinaciji sa američkim i britanskim stručnjacima, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Na udaru se 22. septembra ponovo našao Sevastopolj i pri tome nema ni najmanje sumnje da je napad ranije isplaniran uz pomoć zapadnih obaveštajnih sredstava, satelitske opreme NATO, obaveštajnih aviona i da je realizovan u tesnoj koordinaciji sa američkim i britanskim specijalnim službama", rekla je Zaharova na redovnom brifingu za novinare.

Izvor: RTS, T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva