:

:

TV Most

Foto: Profimedia

clock

Maj 20, 2022   11:38

0

71

Krišto: Hrvatska da blokira pregovore Srbije o pristupanju EU

Nezavisna poslanica u hrvatskom saboru Karolina Vidović Krišto traži od predsednika i premijera, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, da Hrvatska blokira pregovore Srbije o pristupanju Evropskoj uniji, a nakon što je u Beogradu podignuta optužnica protiv hrvatskih oficira, zbog delovanja tokom vojno-policijske akcije Oluja.

 

U pismu Milanoviću i Plenkoviću, koje hrvatski mediji prenose integralno, Krišto, između ostalog, navodi da Srbija uzima sebi za pravo da podiže optužnice zbog događanja na teritorijima drugih država, što je, kako smatra, ponižavajuće za Hrvatsku i, kako tvrdi, kršenje međunarodnog prava i hrvatskog suvereniteta.

Krišto u pismu tvrdi da Srbija, koja, kako kaže, nosi teret "presude za genocid" usuđuje se da optužuje hrvatske građane, što je, prema njenom mišljenju, protivno zdravoj logici.

Ona je prozvala Milanovića i Plenkovića, koji su položili zakletvu na Ustav zemlje, da su krivci i uzročnici ovakvog, kako navodi, "divljačkog" ponašanja Srbije, koju naziva agresorom.

"Jer na sve ove uvrede koje dolaze iz Srbije, vi ništa ne preduzimate i ne koristite nijedan instrument koji je hrvatskoj državi na raspolaganju. Vi ništa ne preduzimate prema srpskom režimu, koji protivno zdravoj logici, osnovama humanizma te civilizacijskim dostignućima današnjice, negira genocid u Srebrenici i sistemskii sprečava istinsko suočavanje sa zločinačkom prošlošću koju je Srbija imala u 90-im godinama prošlog veka....", navela je, između ostalog, Krišto.

Ona je u pismu posebno pomenula lidera SDSS i poslanika u saboru Milorada Pupovca zastupnik, za kojeg kaže da je zaustavio istragu ratnih zločina u istočnoj Slavoniji i da učestvuje na skupu u Banjaluci na kojem se, kako tvrdi, negira genocide

Ona tvrdi da je dizanjem optužnice protiv hrvatskih građana Srbija povredila međunarodno pravo i suverenitet Hrvatske.

"Hrvatska država dužna je trenutno da blokira pregovore Srbije i Evropske unije i zatraži od Srbije isplatu ratne odštete, povraćaj ukradenog kulturnog blaga te informacije o ubijenim i nestalim hrvatskim građanima", navela je i dodala da ukoliko Hrvatska ne preduzme navedene mere Milanović i Plenković će, kaže, prekršiti ustavnu obvezu i počiniti krivično delo veleizdaje.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva