:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Novembar 07, 2020   11:19

0

140

Krivokapić: Cilj nove vlade je nulta korupcija

Mandatar za sastav nove vlade Crne Gore, profesor Zdravko Krivokapić, u jutarnjem programu Nove S otkrio je detalje svog plana za budućnost zemlje.

“Imam miran san i ne razmišljam šta će se desiti, više sanjam o tome kako treba da izgleda Crna Gora”, rekao je Krivokapić na početku.

Otkrio je da je uputio zahtev za sazivanje Skupštine Crne Gore u što kraćem vremenskom roku, a na sednici će predstaviti svoj program i kandidate za članove vlade. Broj resora smanjen je na 12, a program se zasniva na sedam stubova -zelenoj ekonomiji, digitalnoj transformaciji, regionalnoj saradnji i povezanosti, unapređenju konkurentnosti, socijalnoj zaštiti, društveno jednakim šansama i dobroti upravljanja.

“Mi smo se opredelili za drugačiji pristup, neobičan za politički sistem u kojem živimo, ali je to mera trenutka da bismo izašli iz problema”, rekao je Krivokrapić.

Što se tiče kriterijuma za predlog ministara, otkrio je na koji način je razmišljao.

“Ja nisam gledao ni po krvnim zrncima ni po pripadnosti crkvi, već ljude koji su stručni, kompetentni, koji prevashodno nisu korumpirani, jer je cilj ove vlade nulta korupcija. Oni su opozicionari po defoltu, i mogu da podnesu teret izazova pred nama”, rekao je profesor.

Rekao je i da je formiranje vlade u što kraćem roku njihova obaveza, jer su potpisali sporazum.

“Naš prvi zadatak je da poštujemo sve što potpišemo.Taj sporazum nije naišao na tako jednostavno prihvaćanje. Međutim, posle određenog vremena on je bio apsolutno prihvaćen od svih političkih subjekata”, kaže Krivokapić.

Njegova nova vlada ugleda se na vlade evropskih zemalja koje nemaju veliki broj ministarstva.

“Primer Holandije I Finske je aktuelan I za mene izazov da prevedem to na crnogorski način. Koristio sam druge metode – afiniteta I potreba koje proizilaze iz izveštaja o napredovanju Crne Gore ka Evropskoj uniji, kao I sedam kapitalnih investicija koje se očekuju u sedam godina”, izjavio je mandatar.ž

Mnogima je zasmetalo što neće postojati odvojeno ministarstvo turizma, već će turizam biti deo ministarstva ekonomskog razvoja. Osim toga, stigle su i kritke da su budući ministri bliski DPS-u, što Krivokapić oštro odbacuje.

“Bio sam zaprepašćen da nema partije u Crnoj Gori koja nije atakovala ovu vladu, pripisujući joj I davajući joj etikete koje nisu primerene”, rekao je.

Što se tiče političkih prava Srba sa dvojnim državljanstvom, mandatar nove vlade Crne Gore je otkrio šta će biti njegovo rešenje.

“Želim da napravimo zakon koji će biti mera onoga što predstavlja najveću teškoću, a to je ko ima pravo da glasa izborima. Odvojio bih to pravo od dvojnog državljantva. Čim to odvojite, vi nemate problema I mislim da će u tom smeru da idu naši zahtevi koje ćemo afirmisati kroz rad ministratsva pravde”, najavio je Krivokapić.

Abazović: Imam zamerke na novu vladu, ali je podržavam

Profesor Krivokapić je Dritana Abazovića predložio za novog ministra odbrane. Abazović je naglasio da je najvažnije što ranije formirati vladu.

“I ja i gospodin Krivokapić nemamo dileme da je važno što pre da se uhvatimo u koštac sa nagomilanim problemima u Crnoj Gori i manje je bitno ko će personalno biti u vladi. Ko god bude, svoj posao će raditi odgovorno, pošteno i u korist građana. Dajem svoje obećanje da sa mnom neće biti nikakav problem. Najvažnije je da proces dovedemo do kraja, i da građani dobiju, po prvi put u istoriji vladu koja je reformska i koja će uraditi mnoge stvari koje ona prethodna nažalost nije”, rekao je političar.

Što se tiče glasanja za novu vladu, Abazović veruje da neće biti problema.

“Očekujem da će sve kolege iz bivše opozicije glasati za predlog mandatara i da neće biti problema. Mi svi nosimo neke specifičnosti, različite smo koalicije i partije. Razumem da nema idealnih rešenja, idealizam je karakterističan za super-bića. Verujem da svi odgovorni političari neće propustiti ovu priliku jer bi to zaista bila jedna neviđena blamaža i nešto za šta niko od nas ne bi našao opravdanja u javnosti”, izjavio je.

Dritan Abazović apeluje da se sednica sazove što je ranije moguće, u toku naredne nedelje ili početkom nedelje koja dolazi iza te. Upitan o tome šta misli o rešenjima Krivokapića, Abazović je rekao da ima svoje zamerke, ali da ipak podržava njegove odluke.

“Mi smo jedina partija koja je donela odluku skoro jednoglasno da podržavamo sastav nove vlade. Naravno da bismo neke stvari uradili malo drugačije – mislim da bi trebalo da bude predstavnika manjinskih naroda unutar vlade. Računam na ono što je mandatar rekao da će to zadovoljiti kroz neke druge koncepcijske pristupe unutar organizacije. Voleo sam da bude više žena. Četiri resora su spojena u jedan, imao sam dilemu da li će to da poveća efikasnost ili da je umanji. Ali to su neke lične opservacije, koje će vreme da pokaže da li su ispravne”, rekao je.

Inače, Krivokapić je najavio da nacionalne manjine neće imati ministra u novoj vladi, ali će dobiti prostor u ministrastvu pravde, u vidu odseka za manjinska I ljudska prava. Jedan savetnik u kabinetu mandatara biće biti savetnik za nacionalne manjine.

Kako Dritan Abazović nije vojno lice, pojavile su se kritike što će baš on biti predložen za ministra odbrane. Međutim, on smatra da je njegova građanska pozadina prednost, a ne nedostatak.

“Ja sam rekao vrlo konkretno i ostajem pri tome: ukoliko mandatar proceni da mogu biti od koristi na toj poziciji, ja sam spreman. Ukoliko proceni da neko drugi bude, ja neću praviti problem. Građanski pokret URA je inicirao da Krivokapić bude mandatar, a isto tako i da predsednik Skupštine Crne Gore bude čovek koji dolazi sa jedne druge koalicione liste. Bilo bi arogantno da pričam o svojoj ekspertizi, ali mislim da moj CV malo ko ima, a i moje kontakte. Ne želim da se doživi neka negativnost, nama treba ministar odbrane koji je civil, koji nije vojno lice, jer želimo da afirmišemo pacifistički koncept odbrane. Ne želimo da taj resor pretvorimo u mračan kao što je to bilo u prošlom periodu. U tom kontekstu, ministar odbrane bi trebalo da se vodi tim načelima”, zaključuje Abazović, gostujući u jutarnjem programu Nove S.

Izvor: Nova S

Zdravko KrivokapićVlada Crne GoreDritan Abazović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva