:

:

TV Most

Foto: Jutjub

clock

Avgust 31, 2020   16:50

0

103

Krivokapić: Skupština i Vlada što pre, možda već za tri nedelje

Nosilac liste koalicije “Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić očekuje vrlo brzo razgovore i dogovore sa druge dve opozicione liste, „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“, koje zajedno imaju potrebnu parlamentarnu većinu, kako bi što pre, možda, procenjuje, već za tri nedelje Crna Gora dobila novu skupštinu i vladu.

„Danas očekujem, možda i neposredno posle ovog intervjua, da ćemo kao tri ključne prirodne opozicije, da budemo zajedno i napravimo prvi dogovor, kojim bismo krenuli u definisanje skupštine, a posle toga i vlade", rekao je Krivokapić u intervjuu za T a n j u g  i dodao da je već imao telefonske razgovore sa drugim liderima opozicije, koji su se, za sada, završavali čestitkom. .

Neophodno je, kaže, da se to desi što pre, kako bi poslali jasnu poruku i građanima, a i vlasti.

Promene su, ponavlja, Crnoj Gori neophodne, a da bi se one i desile, moraju se što pre formirati parlament i vlada, koja će pokušati da reši sve goruće probleme.

„Onda moramo da zasučemo rukave i obezbedimo ono što je najvažnije, da ljudi žive od svog rada, dostojanstveno, kako bi mogli da daju dokaz generaciji za koju ovo sve radimo, kako bi obezbedili da kvalitet života bude najbolji u Crnoj Gori“, rekao je Krivokapić, dan posle parlamentarnih izbora.

Kako kaže, pomalo je iznenađen, ne zbog pobedničkog rezultata, već zbog razlike koja je mala, te da su projekcije i simulacije rađene za izlaznost kakva je bila pokazivale da je trebalo da bude veća razlika između opozicije i vlasti.

On je naveo da se vlast "trudila" na svoj uobičajen način - malverzacijama, kupovinom ličnih karata, utiču na rezultate.

“Nismo to još obelodanili, a da li ćemo - zavisi od određenih daljih koraka Državne izborne komisije. Mnoge malverzacije su se događale na licu mesta, nisu hteli da potpišu odgovarajuće zapisnike... Govorili smo i pre izbora o toj neregularnosti biračkih spiskova. To je nešto što u suštini daje veliku startnu poziciju DPS-u i njegovim satelitima”, dodao je Krivokapić.

Podsetio je da je novim rešenjima bilo zabranjeno da bilo ko iz opozicije ima uvid u biračke spiskove, što je bilo pravdano time da ne dođe do zloupotreba, iako je, kaže, najveća zloupotreba što te biračke spiskove ima samo jedna partija, DPS.

“I pored svega toga, moramo da budemo prezadovoljni, jer smo i u takvoj atmosferi uspeli. Ako imate startnu poziciju, gde u fudbalu neko na počeku vodi 4 :0, a vi pobedite 5 :4 ...to dovoljno govori. Više sam nego zadovoljan, jer je Crna Gora pokazala da može demokratski, dostojanstveno i olovkom da pobedi, pa makar i 30 godina apsolutnu vlast”, rekao je Krivokapić.

Podseća da su pozivali građane da glasaju, na koje su se oni i odazvali, i desila se pobeda.

“Upozoravali smo i na to da je neizlazak na izbore glas za DPS. Građani su to shvatili. Kada smo videli da je izlaznost velika do 12 sati, znali smo da smo pobednici”, dodao je Krivokapić. 

Pre izbora bilo je reči o navodno mogućim nemirima i incidentima tokom dana za glasanje, do kojih nije došlo, a Krivokapić kaže da su oni imali insajderske informacije, da su takvi scenariji bili planirani, na šta je odmah reagovao. . .

"Možda je najznačajnija reakcija na dan izbora bila ona kada sam ukazao da oni koji su te scenarije pravili treba da ih zadrže u svojim fiokama, jer Crna Gora nikome ne bi oprostila makar jednu jedinu kap krvi koja bi se prolila. To nije vredno jedne fotelje i mandata", navodi lider koalicije « Za budućnost Crne Gore ».

Krivokapić je, inače, nestranačka ličnost, a sinoć je privukao pažnju smirenim porukama, u kojima najavljuje pružanje ruke svima, kao i da neće biti nikakvog revanšizma, a on objašnjava da takav stav i ponašanje moraju biti osnov, jer ako se želi istinsko pomirenje u Crnoj Gori, mora se pokazati sopstvenim delovanjem. Upitan za odnose sa Srbijom, Krivokapić kaže da je njegov stav uvek isti, a to je - ako želite dobro sebi, morate želeti dobro i svojim komšijama, potovo imajući u vidu da veliki broj prijatelja, kumova, rođaka, pa i braće, živi u Srbiji. Sa druge strane, ako se i zanemare te lične relacije, tu je ekonomija, a činjenica je da je Srbija Crnoj Gori najznačajniji ekonomski partner.

"Kako sa njima da se svađate, a da želite da izgradite neminovno, dobre, korektne odnose koji uvažavaju obe strane ?", pita, retorički, Krivokapić i dodaje da je to možda i nametnutno političkom aktivnošću jedne ili druge strane, bez optužbi na bilo čiji račun, jer, kaže, možda političarima u nekim vremenskom periodu tako i odgovara.

"Nekada je svađa dobar način da se profitira politički. Razlog verovatno leži u činjenici da ako se jedna politika u odnosu prema Srbiji ili Rusiji iskazuje kao neprijateljska, možda bude korisno zbog nekih drugih stvari. Ja ne želim da kalkulišem sa tim. Mislim da je sve jasno, gradimo odnose prijateljske, dobrosusedske i treba da shvatimo da smo mi toliko mali, a želimo da budemo veliki, što je u diplomatiji nemoguće. Morate biti realni", kaže sagovornik T a n j u g a. 

Po pitanju odnosa sa Rusijom, kaže da je situacija slična, kao i kada se radi o Srbiji - Crna Gora je najviše izvozila u Rusiju, a imala je najveći broj turista iz te zemlje.

"Sada pravite istu tu politiku, izmišljate neprijatelja gde ga nema i poentirate na nekom političkom planu, koji nije prirodan. Želimo da sa svima, a posebno velikim silama, budemo u dobrim odnosima i to će sigurno biti strategija našeg budućeg rada", rekao je Krivokapić i istakao da Crna Gora, kao mala država, nije smela da dozvoli sebi luksuz da uvodi sankcije jednoj velikoj državi kao što je Rusija.

Evropski put Crne Gore je, naglašava, prioritet Crne Gore.

Na najave da će večeras u Podgorici i drugim gradovima Crne Gore biti održani molebani, povodom pobede opozicije, u glavnom gradu ispred Hrama Hristovog vaskrsenja, Krivokapić kaže da to okupljanje, ako ga bude, nije organizovala koalicija «Za budućnost Crne Gore», ali da se narod ponekad sam organizuje.

Krivokapić se, inače, zalaže za ekspertsku vladu, za koju je, kaže, i pre nego što je ušao u politiku, smatrao da je najbolje rešenje, jer kada je kriza u pitanju, a Crna Gora se nalazi u teškoj krizi, najbolji odgovor mogu da daju najkvalitetniji i najkompetentniji ljudi.

To ne mogu mladi političari, niti oni u završnoj fazi karijere, već samo oni koji znaju, imali su slična iskustva, ili negde u okruženju, instranstvu, a spremni su da pomognu Crnoj Gori", naglasio je Krivokapić.

Izvor: T a n j u g

Crna GoraizboriZdravko Krivokapić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva