:

:

TV Most

Foto: Vijesti

clock

Jul 12, 2021   22:00

0

43

Krivokapić: Temeljni ugovor je usaglašen, čekamo SPC da se izjasni

Zdravko Krivokapić, saopštio je večeras da je Vlada sa Ustavom i zakonom usaglasila predlog Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

On je dodao da je o sadržini tog dokumenta upoznala patrijarha SPC Profirija od koga očekuje da se izjasni.

Krivokapić je u intervjuu Televiziji Crne Gore, prvom od kako je preuzeo dužnost predsednika Vlade, kazao da Vlada do sada nije dobila odgovor SPC o predlogu Temeljnog ugovora čije se potpisivanje očekuje narednih meseci.

"Želimo da zaštitimo i državu i Crkvu... Ne želimo da bilo koji član bude problematičan jer bi neko mogao da se žali Ustavnom sudu. Poslali smo naš predlog usaglašenog Ugovora i čekamo reakciju druge strane. Mediji spekulišu da znaju kakav je stav patrijarha, a još nesam dobio takvu informaciju", rekao je Krivokapić.

Govoreći o odnosu prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC), kazao je da je vernik i da se "ne može upoređivati nešto što je kanonski i nekanonski". Dodao je da je sloboda veroispovijesti garantovana svima i da svi "mogu da biraju gde će ispovedati veru".

Upitan da li je moguće da se u Crnoj Gori izjednače partizanski i četnički pokret kao što je urađeno u Srbiji formiranjem Komisije za pomirenje, Krivokapić je kazao da bi "Crna Gora trebalo da napravi spomenik svim žrtvama koji bi bio simbol pomirenja i koji bi prihvatili svi".

"Najbolje je da krenemo putem Španije gde su napravili spomenik svim žrtvama, nezavisno od događaja i uspostavili su simbol pomiranje. Takav simbol Crnoj Gori je neophodan. Nadam se da ćemo svi imati razumevanja. Crna Gora ima isti broj stanovnika 1941. i danas, što vam najbolje govori da smo život davali uvek za ono što je najvažnije, a to je ideja", rekao je Krivokapić.

Na konstataciju da se deo javnosti u Crnoj Gori plaši mogućnosti izjednačavanja četničkog i partizanskog pokreta, pogotovo nakon nekih ideja o formiranju komisije za pomirenje i istinu, premijer je kazao da Srbija ima svoj način, a Crna Gora svoj.

Komentarišući političku krizu u Crnoj Gori, Krivokapić je ocenio da "vanredni izbori u ovom trenutku ne bi odgovarali nikome" jer bi se "gubila energija i ništa novo se neće desiti".

Po njegovim riječima, partije znaju da bi na novim izborima odziv glasača bio manji i da znaju da je narod dao poverenje da vlast traje četiri godine.

Izvor: B 92

Zdravko KrivokapićCrna GoraSPCTemeljni ugovor
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?