:

:

TV Most

clock

April 03, 2020   19:00

0

740

Krizni štab: Kosovska Mitrovica i Zvečan u karantinu

Krizni štabovi Kosovske Mitrovice i Zvečana doneli su odluku da ove dve opštine zbog novog broja obolelih od Kovid-19 budu od 18 časova u karantinu do daljnjeg. Ovu meru saopštio je gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

“Na osnovu predloga epidemiologa nadležnih zdravstvenih institucija, Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja, a zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom u opštini Severna Mitrovica i opštini Zvečan, a sve u cilju zaštite naših građana, imajući u vidu specifičan položaj naših opština, dužni smo da Zvečan i Severnu Mitrovicu proglasimo teritorijom koja je pod karantinom”, saopštio je Rakić.

“Ova odluka znači da nijedan građanin ne može da napusti ili da uđe na ovo područje osim u slučaju medicinske potrebe, proizvodnje, prodaje i snabdevanja najosnovnijim životnim namirnicama, što su prehrambeni proizvodi, lekovi i slično. Izuzetak su i vršenje usluga i aktivnosti koje su uvezi sa upravljanjem pandemijom koronavirusa”, dodao je Rakić.

Slobodno kretanje omogućeno je rukovodstvu i osnovnom administrativnom osoblju iz sektora kao što su zdravstvo, bezbednost i administracija opštine kao i Kriznom štabu sa potrebnim službama.

“Slobodno kretanje omogućeno je i za ekonomske operatere u svrhu osiguranja lanca snabdevanja osnovnim sredstvima građana i institucija”, ističe Rakić.

On je pozvao građane na poštovanje propisanih mera, da razmišljaju jedni o drugima kako bi ovu situaciju prevazišli sa što manje posledica.

“Uprkos teškoćama i izazovima koja ova situacija može izazvati, moramo pokazati odgovornost i razumevanje situacije u kojoj se nalazimo, jer je to u cilju zaštite naših građana i zaštite javnog zdravlja koje je sada u opasnosti”, rekao je on.

Rakić je podsetio da su zabranjeni skupovi u svim sredinama, privatnim i javnim kao i u otvorenim i zatvorenim, osim kada je to neophodno za obavljanje stručnih zadataka za prevenciju i suzbijanje pandemije koronavirusa, gde je dopuštena socijalna distanca od 2 metra.

U slučaju sahrane, pogrebu mogu prisustvovati samo članovi bliske porodice pokojnika i osoblja koje obavlja sahranu, rekao je Rakić.

“Kada izlazite u kupovinu, pozivamo vas da u grupi ne bude više od dve osobe i da svaki put držite distancu socijalne udaljenosti od 2 metra. Verujemo i nadamo se da ćemo odgovornim ponašanjem uspeti da zaštitmo zdravlje naših građana, a pre svega njihove živote, ali ćemo, ako bude bilo potrebno, preduzeti druge mere u skladu sa situacijom i stanjem na terenu”, naglasio je Rakić.

Osobe za koje se potvrdi da su pozitivne na koronavirus, biće smeštene u privremene smeštaje, a to je Studenstki centar u našem gradu, gde će, kako kaže Rakić, biti pod stalnim i stručnim nadzorom. Naravno, dodao je on, za specifične slučajeve će se preduzimati dodatne mere.

Kretanje između samih opština koje su u karantinu je dozvoljeno.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, TV Most

Krizni štabKosovska MitrovicaZvečankarantinGoran Rakić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva