:

:

TV Most

clock

Februar 19, 2021   16:31

0

58

Krizni štab ne osuđuje pojedinačno, postoje inspekcije

Krizni štab ne može da ide i osuđuje svakog pojedinačno zbog nepridržavanja mera, rekao je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković povodom velikog broja građana koji su bez maski prisustvovali ustoličenju novog srpskog patrijarha.

Gojković je na konferenciji za novinare Kriznog štaba još jednom apelovao na građane da se pridržavaju epidemoloških mera koje je usvojila Vlada Srbije, jer je, kako kaže, to jedina svrshishodna borba protiv korona virusa.

"Svako ko se ne pridržava mera je neodgovoran u odnosu na ono što je država usvojila", rekao je Gojković.

Podsetio je da su svi dužni da poštuju mere i da bi inspekcija tim povodom trebalo da reaguje.

Upitan da li zdravstveni deo Kriznog štaba skreće pažnju političkom na rizične događaje, jer se čini da pravila ne važe jednako za sve, te da se čini da građani dobijaju pogrešne informacije kada na televiziji vide da se neki ljudi kreću bez maske u gužvi, Gojković kaže da građani treba da veruju onome što govori struka i nauka.

"Struka i nauka su za najstrože sprovođenje epidemioloških mera. I iz političkog dela Kriznog štaba takođe pozivaju na poštovanje mera. Žao mi je kada neko to ne poštuje i što će se razboleti, kao i zato što će se sve to sručiti na leđa zdravstvenih radnika. To jeste naša dužnost, da lečimo, ali pozivam sve da se uzmu u pamet", rekao je on.

Gojković je dodao da će situacija sa koronavirusom trajati još jedan vremenski period i da se svi moramo maksimalno posvetiti poštovanju mera.

"Mora što više nas da se vakciniše da virus ne bi imao mogućnost da cirkuliše među nama i da neko zvarši tragično", rekao je Gojković.


Gojković: Bićemo prvi u svetu u vakcinaciji sa 4 vakcine

U Srbiji je do sada protiv virusa korona vakcinisano 1.111.000 građana, a revakcinisano je njih 694.488, izjavio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

"To je fantastičan rezultat kojem se nismo nadali, vakcinacija ide svojim tokom, to je put bržeg izlaska iz ove krize", rekao je Gojković.

Naglasio je da vakcina ima dovoljno i podsetio da je potpisan ugovor za dodatnu količinu Fajzerovih vakcina, kao i da će narednih dana stići značajna količina vakcine AstraZeneka.

"Bićemo prva zemlja u kojoj se sprovodi vakcinacija sa četiri vakcine", rekao je Gojković.

Gojković: Nakon epidemije veliki problem mentalno zdravlje

Veliki problem nakon epidemije koronavirusa biće mentalno zdravlje svih nas, ne samo starijih, poručio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

On je na konferenciji za novinare rekao da epidemija dugo traje, da svi žele da se vrate u normalne tokove, te da to zavisi od svakog od nas pojedinačno.

Na pitanje novinara o posetama korisnicima staračkih domova, Gojković je naveo da je Krizni štab doneo odluku da se u ustanovama gde je to izvodljvo, omoguće posete rodbine pacijentima koji su vakcinisani, ali, kaže, pod posebnim uslovima.

"Na neki način to se i odvija, ali sve je to dosta otežano. Ne možemo tražiti perfektnu vakcinaciju, jer su nam domovi najveći problem i tu je ogroman rizik za veliki natalitet", istakao je Gojković.

Kaže i da je epidemiološki nadzor u pojedinim domovima pokazao da ima manje obolelih, dodajući da se vrši vakcinacija i revakcinacija osoba koje koriste domske usluge.

Tako će se, izražava nadu, u skladu sa epidemiološkom situacijom, obezbediti mnogo bolja situaciju kada su u pitanju posete i izlazak starijih iz domova.

Naglašava, mora se misliti o njihovoj sigurnosti i bezbednosti, jer je, ističe, njihov život primaran.

Izvor: T a n j u g

Krizni štabkoronavirusvakcinacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva