:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 28, 2020   8:58

0

89

Krizni štab odlučuje o mogućem ublažavanju mera

Danas zaseda Krizni štab na kojem će se odlučivati o eventualenom ublažavanju mera, kao što su dozvole za održavanje raznih manifestacija, koje su zbog korona virusa proteklih meseci morale da pomere termin održavanja, pa čak i nekoliko puta.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za RTS da imamo stabilnu situaciju, ukazujući da je i Slovenija podigla rampu za naše građane.

Prema njegovim rečima, situacija je nesigurna, jer je virus tu i to treba imati na umu. "Imali smo puno primera kao u Češkoj, na Islandu, Nemačkoj gde se situacija pogoršala sa popuštanjem mera. Moramo na tuđem iskustvu da učimo. Moraju da se poštuju tri mere: maska u zatvorenom prostoru, odstojanje najmanje dva metra na otvorenom i dezinfekcija ruku i predmeta", istakao je Tiodorović.

Sa kulturnim i muzičkim manifetacijama, sportskim aktivnostima to će biti neka vrsta nagrade, jer uspeh koji imamo po stopi na 100.000 stanovnika, a to je oko 7, je zasluga ogromnog dela stanovništa koje se ponašalo u skladu sa poštovanjem mera, kaže epidemiolog.

U oktobru će biti Miholjsko leto, ljudi će biti na otvorenom prostoru, što je sigurnije,ali krajem oktobra ćemo morati u zatvorene prostore. U zatvorenom prostoru moraju biti rigorozne mere, ako želimo da sačuvamo dobro stanje koje imamo, ukazuje Tiodorović.

Govoreći o sportskim aktivnostima na koje su građani čekali mesecima, i Beogradskom maratonu, Tiodorović kaže da će biti teško da se sačuva distanca i da se sačuva dobar rezultat.

"Od organizatora svake manifestacije će zavisti da li ćemo stvarno moći da nešto sprovedemo, da ne dođemo u situaciju povećanog rizika", kaže on.

Govoreći o gripu, Tiodorović kaže da s obzirom na podatake sa južne polulopte gde grip nije bio sa težim kliničkim slikama, može se reći da neće biti velike pojave obolevanja od gripa kod nas, a vakcinacija počinje od 1. oktobra, tako da će se obezbediti sigurnost.

Septembar je završen, očekuje nas akademska godina. "Bilo bi dobro da akademska zajednica uradi ono što su prosvetni radnici u osnovnim i srednjim školama, da bi studenti shvatili da su važni u širenju i opstajanju bolesti", kaže Tiodorović.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se akademska zajednica ponaša odgovorno da bismo imali kontrolisanu situaciju.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva