:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jul 03, 2020   16:47

0

46

Krkobabić: U poslednje tri godine osnovane 722 nove zadruge

Ministar u Vladi Srbije i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Milan Krkobabić uputio je danas čestitku svim zadrugama i zadrugarima u Srbiji povodom 4. jula, Međunarodnog dana zadruga.

Poručio im je da veruju u zadružni sistem jer zadruge, kako kaže, imaju odgovor na sve aktuelne ekonomske i bezbednosne izazove.
"Zadruge u Srbiji nisu prestale da rade ni u vreme pandemije virusa korona, a ni u jednoj od njih nije zabeleženo žarište Kovida 19. Posebno mi je drago što se u Srbiji u protekle tri godine u okviru akcije „500 zadruga u 500 sela“ vratio duh zadrugarstva i poverenje u udruživanje, o čemu svedoče 722 novoformirane zadruge", rekao je Krkobabić, a navedeno u saopštenju njegovog Kabineta.
Zadružni sistem Srbije, ističe on, iz dana u dan je sve jači, jer je proces gašenja zadruga preokrenut u "novu nadu i šansu" za ekonomsku egzistenciju više desetina hiljada domaćinstava.
"Danas je u Srbiji oko 35.000 zadrugara i više od 100.000 kooperanata. Registrovano je oko 4.500 zadruga, od čega su 2.500 aktivne, a 2.000 poljoprivredne. To je veliki potencijal koji može da bude snažna poluga ekonomskog razvoja, pre svega sela Srbije", istakao je Krkobabić.
Kaže da zadruge i zadrugari danas čine veoma jak svetski ekonomski sistem koji okuplja oko milijardu ljudi i 280 miliona zaposlenih u svim sferama privrednih aktivnosti: poljoprivredi, trgovini, zanatstvu, uslugama...
Krkobabić navodi da Srbija s ponosom ističe da je jedan od 12 osnivača Međunarodnog zadružnog saveza u Londonu 1895. godine.
"Prva zadruga na teritoriji današnje Srbije osnovana je u Bačkom Petrovcu, AP Vojvodini, 1846. godine i bila je treća zadruga u svetu“, podsetio je Krkobabić.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva