:

:

TV Most

Foto: MUP Srbije

clock

Januar 24, 2020   14:12

0

83

Krov nad glavom za 40 izbegličkih porodica u Somboru

Izbegličkim porodicama u Somboru danas su uručeni ključevi 40 stanova, u okviru Regionalnog stambenog programa.

Danas dodeljeni stanovi deo su "Potprojekta 4", čija je vrednost veća od 18 miliona evra, od kojih je više od 16 miliona iz donacije Regionalnog stambenog programa, a nešto više od dva miliona evra je nacionalna kontribucija.

Uručenju ključeva danas je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je istakao da ključeve stanova danas dobijaju naši sugrađani, koji su bežeći od ratne stihije na prostorima bivše Jugoslavije, našli mir i utočište u Srbiji.

Dodao je da je država, iako je od tih tužnih događaja prošlo i više od 20 godina, tek danas u prilici da im pomogne da dobiju pristojan dom za njihove porodice.

Dačić je ukazao da još uvek postoje mnoga teška i otvorena pitanja u odnosu sa našim susedima, i da smo svedoci stalnih pritisaka i zamena teza u međusobnim odnosima.

Podsetio je da se još traga za nestalima i još uvek mnoge porodice čekaju odgovore o sudbini svojih najmilijih.

"Zato, sa ovog mesta, želim da vam uputim poruku nade i zamolim da slavimo život. Da ovaj dan bude vaš novi početak na putu ka nekoj lepšoj i bezbrižnijoj budućnosti, za koju svi mi u vladi naporno radimo", rekao je Dačić, a navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dačić je podsetio da je Srbija sa EU ostvarila uspešnu saradnju oličenu upravo u Regionalnom stambenom programu, čiji je cilj da stambeno zbrine i obezbedi sve porodice sa prostora bivše Jugoslavije koje imaju status izbeglih lica.

Program se sprovodi u Srbiji, ali i u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori.

Dačić je dodao da je Program finansiran kroz donatorska sredstva, te da veliku zahvalnost dugujemo EU kao najvećem donatoru, kao i svim državama pojedinačnim donatorima.

Fondom Regionalnog stambenog programa upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope.

Komesarijat za izbeglice i migracije je vodeća institucija koja sprovodi program u Srbiji, dok proces izbora korisnika sprovode u saradnji sa lokalnim samoupravama, uz nadzor i stručnu pomoć UNHCR-a i OEBS-a.

U okviru Potprojekta 4 planirano je useljenje u 1.233 stambene jedinice, u više lokalnih samouprava.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva