:

:

TV Most

clock

Januar 20, 2020   15:08

0

225

Krstić i Šabani negirali da su počinili ratni zločin

U Osnovnom sudu u Prištini održano je pripremno ročište protiv Zlatana Krstića i Destana Šabanija, koje tužilaštvo tereti za krivična dela "ratni zločini protiv civilnog stanovništva". Dvojica optuženih su negirali krivicu, a advokat Dejan A. Vasić kaže da će u roku od 15 dana uložiti zahtev za njeno odbacivanje.

Optuženi su negirali navode da su odgovorni za ubistvo četiri Albanca i nehumani tretman prema njima u Gornjem Nerodimlju kod Uroševca tokom 1999. godine.

Optužnica tereti Zlatana Krstića da je kao pripadnik srpskih policijskih snaga, navodno 26. marta 1999. godine u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca, direktno učestvovao u napadu na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, tačnije na 19 članova porodice Nuhiu, koji nisu aktivno učestvovali u oružanom sukobu.

Destan Šabani, optužen je da je 1. aprila 1999. godine, u svojstvu policijskog inspektora nepristojno, ponižavajuće i pogrdno postupio sa ubijenima. On je navodno naredio da tela budu pokopana bez obreda.

Advokat Zlatana Krstića, Dejan A. Vasić ističe da ne postoji osnovana sumnja da se postupak uopšte vodi.

“Dokazi tužilaštva uzeti su na jedan neprofesionalan način, a nama je uskraćeno da većim delom istrage prisustvujemo identifikaciji što ne bi smelo, ali je tužilac tako postupio i vodio je istragu na svoju ruku, kako je njima u tom momentu odgovaralo”, kazao je Vasić.

Vasić napominje da je nakon ubistva, tadašnji Okružni sud u Uroševcu izvršio istražne radnje, autopsiju i da je taj sud postupo po zakonu, ipak u odnosu na drugog okrivljenog Destana Šabanija najviše će se “lomiti koplja, da li su ostaci porodice tretirani na zakonit način ili ne”, smatra advokat Vasić.

Izvor: Radio Kontakt Plus/RTV KiM

KiMoptužbeDejan A.Vasić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva