:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jul 17, 2019   8:41

0

86

Krstić: Rešenje za Kosovo - mora se odustati od maksimalističkih ciljeva

Predsednik Francuske Emanuel Makron završio je dvodnevnu posetu Srbiji. Razgovarao je sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih, kao i sa umetnicima i istaknutim javnim ličnostima naše zemlje, koji predstavljaju sponu između Srbije i Francuske. Srbija je dobila i poruke podrške. Šta ostaje posle posete francuskog predsednika?

Ovo je bila jedna izuzetno kompleksna dvodnevna poseta sa mnoštvom događaja i rizika, izjavio je analitičar medija Nebojša Krstić. Ocenio je da je to jedan od najvećih međunarodnih političkih uspeha koje predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima u svojoj karijeri.

"Predsednik Makron je došao posle skoro 20 godina nedolaska bilo kog predsednika Francuske i došao je samo u Srbiju — nije pravio neku regionalnu turneju, pa smo mi bili usputna stanica", naveo je Krstić u gostovanju na RTS-u. 

Značajno je i što je razgovor između Makrona i Vučića trajao ukupno nekoliko sati, jer, kako kaže Krstić, Srbija nema priliku da obrazlaže svoje viđenje problema jednoj takvoj ličnosti toliko dugo.

Što se tiče problema Kosova, Makron je govorio da je jedino pravo rešenje za Kosovo — kompromis, ističe Krstić.

"Da bi se došlo do rešenja, neophodno je da obe strane odustanu od svojih maksimalističkih ciljeva. Sve što je izrekao ide u prilog zvaničnoj poziciji Srbije i Vučićevoj politici", rekao je Krstić. 

Dodao je da Makron zagovara rešenje u kome se poštuje integritet i suverenitet dva naroda i da je podela nešto što je realno.

"Nastavak dijaloga, ohrabrujuća izjava nove predsednice EK"

Za septembar se najavljuje nastavak dijaloga između Beograda i Prištine. 

Prema rečima Krstića, samit lidera Zapadnog Balkana u Berlinu bio je neuspešan, a potom se zakazani samit u Parizu nije održao. Tada je Srbija "ubrala poene", jer je sve vreme zagovarala nastavak dijaloga, dok je druga strana odbila bilo kakav razgovor o podizanju sankcija, smatra Krstić, kao i da je to bio jedan od razloga povećane srdačnosti predsednika Makrona.

"Srbija je od juče dobila novog, snažnog partnera u Evropskoj uniji", smatra Krstić.

Kadri Veselji je izjavio da podržava ideju o privremenoj suspenziji taksi.

Krstić je rekao da je ta izjava direktna posledica posete francuskog predsednika Srbiji.

Problem Kosova, prema mišljenju analitičara, neće se rešiti bez SAD, a ni bez Rusije, istakao je Krstić.

"Stvar je izuzetno teška i komplikovana, ali Srbija je stekla jednog moćnog saveznika i prijatelja u Evropi, koji razume situaciju u kojoj se nnalazimo. Ne gleda se na to više mehanički", navodi Krstić. 

Ursula fon der Lejen je izabrana za novu predsednicu Evropske komisije, a izjavila je da će se posebno posvetiti integraciji Zapadnog Balkana u EU.

Krstić je njenu izjavu, kao i izjave predsednika Makrona, ocenio kao "sklop ohrabrujućih vesti" za Srbiju kakav dugo nismo dobili.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva