:

:

TV Most

clock

Jun 06, 2019   20:26

0

190

Krupanj, šteta od poplava 30 miliona dinara

Situacija u opštini Krupanj koju je pogodila jaka kiša, polako se se vraća u normalne tokove. Voda koja je polavila 50 domaćinstava i jednu osnovnu školu se povukla. Teže posledice sprečile preventivne mere protiv polava koje su se prethodnih godina sprovodile, kažu nadležni.

Prema prvim procenama, šteta u Krunju iznosi 30 miliona dinara. Najviše štete bilo je na putnoj infrastrukturi i poljoprivredi. Oštećeno je oko 114 hektara oranica, što meštanima predstavlja veliki problem, budući da je reč o kraju koji živi od poljoprivrede.

Meštani krupanjskih sela kažu da je bijica nosila sve pred sobom i polavila njive. Jednoj meštanki reka je uništila 30 ari zasada maline.

U međuvermenu, voda se povukla iz svih 50 domaćinstava i nema veće materijalne štete na stambenim objektima.

Voda se povukla i iz osnovne škole u Krunju, a đaci će se u klupe vratiti u ponedeljak.

U samom centru Krupnja ništa ne ukazuje da je za samo 45 minuta palo 75 litara kiše po metru kvadratnom.

Nadležni ističu da je materijlana šeta izbegnuta zahvaljujućim svim preventivnim merama koje su preduzete od 2014. godine kada je su tu opštinu pogodile katastrofalne poplave koje su napravile štetu veću tri milijarde dinara.

"Važno je da smo izbegli katastrofu u odnosu na količinu kiše koja je pala, time što smo se bavili prevencijom proteklih godina", naglašava predsednik Opštine Krupanj Ivan Isailović.

"Sagradili smo desetak bujičnih pregrada koje su zadržale najveći nalet reka, koje u ovom trenutku nisu primile veliku količinu padavina", dodaje Isailović.

Izvor: RTS

Krupanjpoplavešteta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva