:

:

TV Most

clock

Jul 19, 2015   12:05

0

192

Krupne anomalije u procesu donošenja zakona

Grubač u izjavi dostavljenoj medijima navodi da je skoro polovina donetih zakona u parlamentu ispravka već donetih zakona, da je postupak njihovog usvajanja pravno u jednom dobrom delu neregulisan, samovoljan, arbitriran i laički, a da se donose bez javne diskusije, u većini slučajeva po skraćenom postupku.

"Naša Narodna skupština, koja donosi zakone, čija je glavna delatnost upravo u tome, liči na jednu fabriku koja radi punom parom ali ne proizvodi ništa, ili proizvodi škart robu", rekao je Grubač navodeći da je stanje u našem zakonodavstvu i o odnosu vlasti prema zakonima veoma rđavo.

To je, kako je naveo, očigledan dokaz da zakonodavni proces u svim njegovim fazama, i pripreme, i javne diskusije i donošenja zakona nije zadovoljavajući.

Grubač navodi da su oko 45 odsto zakona donetih u parlamentu od početka ove godine do sada upravo izmene zakone, a tek 16 odsto je novih zakona koji su "nažalost kandidati za izmene i dopune".

Kako je rekao, 71 odsto zakona u prošloj godini doneto je po hitnom postupku, uprkos restriktivnoj odredbi skupštinskog poslovnika, koja kaže da je taj postupak izuzetan i da se može primenjivati samo u krajnjoj nuždi.

On kaže i da je za aktuelnu vlast uobičajeno donošenje takozvanih leks specijalisa.

"Onda kad vladi smeta neka odredba regularnog, redovnog zakona, ona predlaže i Skupština donosi zakon koji joj omogućuje da sprovede volju mimo onoga što je redovno i normalno", naveo je Grubač.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva