:

:

TV Most

clock

Novembar 28, 2019   12:57

0

213

Kuburović: Opozicija blokirala donošenje ustavnih amandmana

Ministarka pravde Nela Kuburović na isteku svog mandata kaže da su ona i njeni saradnici ponosni na puno toga što je urađeno u pravosuđu, a veruje da su i građani, ali i žali neće moći da završi izmene Ustava u oblasti pravosuđa u okviru ovog mandata, zbog bojkota opozicije.

"Ogroman broj starih izvršnih predmeta je smanjen. Izvršena je potpuna reorganizacija pravosuđa u borbi protiv korupcije, počeo da se primenjuje Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, olakšan je promet nepokretnosti i unapređena pravna sigurnost zahvaljujući radu javnih beležnika, a izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koje stupaju na snagu od 1. januara 2020. ojačaće socijalni aspekt zakona...", navela je Kuburović govoreći o radu ministarstva za portal televizije Pink.

Ono što je građanima možda najvidljivije jesu nove i renovirane pravosudne zgrade, među kojima je Palata pravde u Beogradu zaista za svaki ponos, kaže Kuburović i napominje da ima nekih stvari za koje joj je žao što neće moći da završi do kraja ovog mandata, kao što je izmena Ustava u oblasti pravosuđa.

"Dugo smo radili na tome, ali nismo mogli da predvidimo kakva će da bude situacija u Parlamentu, da će veći deo opozicija da ga napusti. Mislim da je izuzetno bitno da kada se odlučuje o izmeni najvišeg pravnog akta, u raspravu budu uključene sve političke strane, kao predstavnici naroda. Bojkot je pokriće za očigledan neuspeh opozicije", ocenila je ministarska pravde.

Upitana da li smatra da će deo opozicije bojkotovati i izbore, Kuburović je rekla da je bojkot pokriće za očigledan neuspeh opozicije na predstojećim izborima i pokušaj da se do vlasti dođe, mimo volje građana.

"Vlada Republike Srbije i Srpska napredna stranka, kao okosnice te Vlade, su pokazale da nemaju ništa protiv da sa predstavnicima opozicije sednu za sto, i razgovaraju. Međutim, opozicija bojkotuje i to. Dijalog koji je pokrenut i koji je pod medijacijom EU, već duže vreme je bez konkretnog odgovora, jer se veliki deo opozicije na tim sastancima ne pojavljuje", ukazala je Kuburović.

Vlast, kako je rekla, ostaje i dalje otvorena za razgovore i konstruktivne predloge.

Ona je najavila da će se uskoro u Skupštini naći i izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koje je izradilo Ministarstvo pravde, čiji je osnovni cilj jačanje odgovornosti političkih subjekata, kao učesnika u izbornom proces.

"Ali, ma šta vlast učinila, promenila, opozicija neće biti zadovoljna, samo iz jednog prostog razloga. A to je da, osim sećanja na opustošenu i ekonomski razrušenu Srbiju, koja maltene nigde na svetu u vreme njihove vlasti nije bila poštovana i uvažavana, građanima nemaju šta drugo da ponude",- smatra ministarka pravde.

Ona očekuje da će predstojeća predizborna kampanja biti teška i sa, kako kaže, puno laži i obmana.

"Mnogi će pokušavati da napadaju predsednika Vučića i da umanje sve rezultate koji su do sada on i ova Vlada postigli. Ti napadi su već otpočeli i već sada se vode ozbiljne kampanje protiv Aleksandra Vučića, njegove porodice i najbližih saradnika. Međutim, čvrsto verujem da će građani prepoznati šta je i koliko urađeno u samo poslednje 4 godine", naglasila je Kuburović.

Upitana da li priželjkuje još jedan mandat, nakon porođaja, odnosno da li vidi sebe u vladi i posle izbora 2020, ona je istakla da je o tome teško pričati sa ovog mesta.

"Bitno mi je da smo moji saradnici i ja dali maksimum u svemu što smo radili. Da u ovom mandatu ostavljamo iza sebe konkretne rezultate i dobru osnovu za dalji rad u narednom periodu. Ukazano mi je veliko poštovanje, ali i data odgovornost da budem ministar pravde, prvo u Vladi Aleksandra Vučića, a zatim i Ane Brnabić. Ne postoji veća čast od toga da radite za svoju državu i za svoje građane", navela je Kuburović.

Ukazujući da je u toku njenog manadata dosta toga promenjeno kada je reč o stanju u pravosuđu uopšte, ona je istakla da u prilog tome govori i činjenica da Srbija svake godine napreduje na "Doing business" listi Svetske banke, gde se efikasnost pravosuđa i pravna sigurnost uzimaju kao ozbiljni kriterijumi.

Izvor: Танјуг, Pink

Kuburovićustavni amandmaniopozicija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva