:

:

TV Most

clock

Februar 13, 2019   16:18

0

223

Kuburović s hrvatskim ministrom o saradnji u oblasti pravosuđa

Ministarka pravde Nela Kuburović u Zagrebu razgovarala je sa ministrom pravosuđa Hrvatske Draženom Bošnjakovićem o saradnji i postojećim otvorenim pitanjima dve države u oblasti pravosuđa.

Sagovornici su istakli obostranu posvećenost saradnji i zajedničkom radu u cilju rešavanja otvorenih pitanja u oblasti pravosuđa i istakli da će ta saradnja biti nastavljena i u narednom periodu.

Govoreći o radu mešovite Komisije koja za zadatak ima da izradi Sporazum o procesuiranju učinioca ratnih zločina, ministri su se saglasili da je ostvaren konkretan napredak i u cilju unapređivanja daljeg rada potvrdili novi sastanak te Komisije kako bi se intenzivirale aktivnosti na konačnom definisanju svih preostalih aspekata predloga budućeg Sporazuma do leta ove godine. 

U cilju istinske obostrane otvorenosti za jačanje saradnje i rešavanje ovog pitanja dogovoren je i nastavak rada druge mešovite Komisije (za razmenu spiskova lica optuženih i osuđenih za ratne zločine). Ministri su istakli da se moraju potpuno ažurirati spiskovi obe strane kako bi se otklonila neusklađenost i nekompletnost do sada razmenjenih podataka, te je dogovoren nastavak aktivnosti u tom smislu. 

Takođe, ministri su se dogovorili da se u rad te Komisije uključe i predstavnici tužilaštava kako bi se intenzivirala neposredna saradnja u cilju sigurnosti građana obe države.

U duhu atmosfere međusobnog uvažavanja i saradnje razmenjena su mišljenja i o drugim temama u domenu pravosuđa - mogućnosti izmene i dopune postojećih bilateralnih ugovora kako bi se ostvarila neposredna saradnja između pravosudnih organa radi ubrzanja postupaka. 

Razgovarano je i o procesu pregovora Srbije sa EU i važnosti ispunjavanja svih mera unutar Poglavlja 23. 

Takođe, ministri su razgovarali i o zaštiti nacionalnih manjina o čemu su razmenjena mišljenja o pravnom okviru za zapošljavanje manjina u pravosudnim institucijama obe države. 

Obe strane su izložile svoja ustavna i zakonska rešenja za zastupljenost manjina u državnim institucijama i pravosuđu te praktične aspekte prava manjina na zapošljavanje u telima pravosuđa.

Bitnim elementom saradnje dve države i dva pravosuđa prepoznata je i saradnja kroz razmenu međusobnih znanja i iskustava u procesu evrointegracija. 

Istaknut je doprinos hrvatskih stručnjaka u vidu podrške i stručne pomoći koja je do sada pružena Srbiji tokom EU pregovora, kao obostrana želja da se takva saradnja nastavi i dalje.

Sastanak je protekao u prijateljskoj atmosferi, a stav je obe strane da postoji jasan napredak u pogledu rešavanja otvorenih pitanja, kao i otvorenost da se u neposrednom predstojećem periodu definiše precizan pravni okvir za buduće bilateralne odnose u pravosuđu, navedeno je u saopštenju Ministarstva pravde.

Izvor: Танјуг

pravosuđesaradnjaKuburović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva