:

:

TV Most

clock

Mart 02, 2020   17:23

0

183

,,Kuća nesagorivih reči Narodna biblioteka Srbije 1838-1941"

Izdavačko preduzeće ,,Vizantija'' iz Beograda objavilo je drugo dopunjeno izdanje naučne monografije pod naslovom ,,Kuća nesagorivih reči Narodna biblioteka Srbije 1838-1941".

Monografija je zasnovano na višegodišnjem istraživanju tokom kojeg je autor utvrdio tačan datum i mesto osnivanja te nacionalne ustanove kulture, a posebnu pažnju posvetio delimičnom stradanju njenog fonda u Prvom i potpunom uništenju u Drugom svetskom ratu.

Autor je u knjizi predstavio najznačajnije ličnosti i događaje koji su obeležili prvi vek rada te nacionalne ustanove kulture, čiji je bio upravnik 2012-2013.,,Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838-1941” podjednako je namenjena stručnoj i najširoj javnosti, a njeno prvi izdanje (2016) izazvalo je veliko interesovanje javnosti što je rezultiralo time da je knjiga već tada bila predstavljena u više od šezdeset gradova u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji.

Rukopis knjige poslužio je i kao scenario dokumentarnog filma ,,Sećanja iz pepela” (2016) koji su producirale “Filmske novosti” na inicijativu svog direktora, istoričara umetnosti Vladimira Tomčića. Dokumentarni film ,,Sećanje iz pepela” premijerno je prikazala Radio-televizija Srbije 6. aprila 2016. godine, povodom 75-godišnjice uništenja NBS u Drugom svetskom ratu.

Dokumentarni film pod naslovom ,,Sećanja iz pepela'' nalazi se u otvorenom pristupu na Jutjubu.

Izvor: TV Most, saopštenje

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva