:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 08, 2019   11:09

0

229

Kući: Kompromis na štetu Ahtisarijevog plana

Zamenik predsednika Demokratske partije Kosova (DPK) Hajredin Kući izjavio je da će eventualni dogovor Beograda i Prištine značiti kompromis koji će prevazići Ahtisarijev plan.

Hajredin Kući je rekao da svaki novi dijalog podrazumeva novi sporazum i da svaki novi sporazum podrazumeva novi kompromis.

"Neprimenjivanje Ahtisarijevog plana, posebno u severnom delu Kosova, i činjenica da nije podržan od strane cele međunarodne zajednice, stvorila je prostor za novi dijalog", rekao je Kući prištinskim medijima na albanskom jeziku.

On smatra da se na Kosovu sada suočavaju sa dilemom novih kompromisa.

"Moramo biti iskreni: ovaj novi dijalog podrazumeva novi kompromis i ovaj kompromis će sigurno biti izvan Ahtisarijevog paketa. To svakako može biti kompromis na štetu Ahtisarijevog plana", ocenio je Kući, inače jedan od predstavnika prištinske delegacije tokom bečkog procesa dijaloga.

Kući prenosi da je "Kosovu to vreme dalo ustupke, jer je od međunarodne zajednice garantovano da će to biti konačni ustupci i da će dokument biti usvojen u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija".

Ahtisarijev plan je albanskim političkim predstavnicima, uz saglasnost dela međunarodne zajednice, poslužio kao osnova za jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u februaru 2008. i sadržan je u kosovskom ustavu.

O Ahtisarijevom paketu se pregovaralo u Beču, ali ga srpska strana nije prihvatila.

Izvor: RTS

KosovoDPKHajredin Kući
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva