:

:

TV Most

clock

April 12, 2019   17:35

0

185

Kukan: EU mora da bude čvršća i odlučnija u dijalogu

Šef delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Eduard Kukan kritikovao je EU zbog nedostatka liderstva u vođenju dijaloga Beograda i Prištine i ocenio da će dogovor dve strane biti posao za naslednika Federike Mogerini, jer u ovom mandatu Evropske komisije za to više nema vremena.

"Izvinjavam se gospođi Mogerini, ali EU je jasno pokazala nedostatak vođstva u dijalogu. Ovakvi pregovori mogu da uspeju samo ako pokažete snažno liderstvo. EU mora da bude čvršća i odlučnija u dijalogu, da bolje predviđa događaje i reaguje na njih", smatra Kukan.

Šef delegacije za odnose za Srbijom kaže da nije optimista u pogledu brzog sporazuma Beograda i Prištine, ocenjujući da nametanje rokova nije od pomoći, mada se, s druge strane, "ne može pregovarati unedogled".

"Mnogo toga zavisiće od ličnosti novog visokog predstavnika ili predstavnice i koliko će aktivno preuzeti ulogu posrednika u dijalogu", kaže Kukan, ocenjujući da je dijalog već predugo blokiran bez adekvatne reakcije EU da se situacija promeni.

Bez snažnog spoljnog pritiska i liderstva EU nije moguć napredak u dijalogu Beograda i Prištine, naglašava Kukan.

Bivši slovački diplomata i evropski poslanik u dva mandata očekuje da će u novom Evropskom parlamentu biti teže održati "momentum" za pristupanje Zapadnog Balkana EU jer će u  novom sastavu biti manje istinski ubeđenih boraca za proširenje EU na Balkan.

"Bez uključenja Zapadnog Balkana ne možemo govoriti o celovitoj Evropi, ali to nije pozicija mnogih kolega ovde u EP, kao ni mnogih vodećih političara u Zapadnoj Evropi. Verujem da će se proces proširenja nastaviti, ali biće neophodna - i to je moja poruka regionu, mnogo aktivnija uloga vlada Zapadnog Balkana da bi uspostavili bolje odnose sa parlamentom, kako bi poslanici bili spremni da se angažuju i podrže proces", ističe Kukan.

Eduard Kukan, koji se neće kandidovati za novi mandat na izborima u maju, najavio je za 29. maj vanredni sastanak spoljno-političkog odbora Evropskog parlamenta na kojem će komesar Johanes Han predstaviti godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji i drugim zemljama regiona.

Izvor: Танјуг

KukanEUdijalog
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva