:

:

TV Most

clock

Mart 31, 2015   12:05

0

160

Kultura ne bira strane

Bitno je da prepoznamo da kultura prožima sve druge oblasti i društvenog i političkog života, sveprisutana je, a pri tom
ne bira strane, rekao je Tasovac na predstavljanju Izveštaja Post 2015 Nacionalnih konsultacija "Kultura i razvoj", koje
su sproveli Ministarstvo kulture i tim UN u Srbiji.

Teme kojim su se bavili, kako je naveo, bile su: kultura i smanjenje siromaštva, kultura i obarzovanje, kultura i klimatske promene, inkluzija i pomirenje.

Nesporno je da smo mi, i čitav svet, suočeni sa veoma teškim ekonomskim izazovima, ali onda kad prepoznate šta su
prioriteti kulture, a ne zabave, kao njenog surogata, čak i u tom vremenu, ova Vlada Srbije je obezbedila budžet da
Muzej savremene umetnosti bude završen do oktobra ove godine, a Narodni muzej do maja iduće, dodao je.

Ko je ocenio, to nije malo, jer se 12 godina to smatra najvećim problemom srpske kulture.

Kordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano navela je da je Srbija izabrana da sa još četiri zemlje Maroko, Mali, Ekvador i Bosna i Herecegovina učestvuje u drugoj fazi konsultacija UN prošle godine u kojim su se više od 300.000 građana izjašnjavali na temu: Kultura i razvoj.

Prema njenim rečima, u proteklle dve godine stanovnici Srbije su odigrali važnu ulogu u kreiranju buduće globalne agende razvoja UN.

Za nas kultura je važna u smislu kako je možemo iskoristiti kao faktor razvoja, istakla je ona.

U okviru Nacionalnih konsultacija u Srbiji sprovedeno je ispitivanje javnog mnjenja na uzorku stanovišta starijeg od 15 godina u anketama sa 1.400 građana i više od 250.000 putem društvenih mreža, koje je pokazalo da polovina kao najveći problem u zemlji vidi nezaposlenost, korupciju i siromaštvo.

Ključni nalaz je da su građani Srbije skloni da se uključe u kulturne industrije, koje bi mogle da se koriste za zaradu, pokretanje razvoja i smanjenje siromaštva.

U delu istraživanja o ulozi medija, dominira stav da su nezavisni mediji važni za razvoj demokratije i društva, a polovina ispitanika je ocenila da mediji u Srbiji podržavaju podaničku kulturui, a 67 odsto njih smatra da većina medija razvija primitivno ponašanje.

U preporukama Izveštaja stoji da je potrebna stabilna finansijska podrška kulturi i ustanovama kulture, razvoj kulturnih industrija i kulturnog turizma, kao i promena školskih programa, korišćenje kulture da se razvija rodna ravnopravnost, uključivanje manjina, toleranciju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva