:

:

TV Most

clock

Jun 17, 2021   16:55

0

195

Kurc: Cilj da se Zapadni Balkan vrati visoko na agendu EU

U Beču će sutra, u organizaciji austrijske vlade, biti održana konferencija o Zapadnom Balkanu, na kojoj će učestvovati i premijerka Ana Brnabić.

U eksluzivnom intervjuu agenciji Tanjug, domaćin skupa, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, rekao je da mu je cilj da ovom konferencijom vrati Zapadni Balkan na visoko mesto na agendi EU.

"Zapadni Balkan je region koji je nama u Austriji, a i meni lično važan. Kada sam bio ministar spoljnih poslova počeo sam da se zalažem za taj region, i to sam nastavio i kao kancelar", rekao je on.

Kurc je kazao da je pandemija koronavirusa mnoge teme zasenila i stavila u drugi plan, a tako i Zapadni Balkan.

"Glavni cilj ove konferencije je da Zapadni Balkan na evropskoj agendi podignemo na veoma visoko mesto. Želimo da postoji snažniji fokus na ovaj region, kao i da i sve izjave, razgovori o evropsko perspektivi, konačno postanu realnost", objasnio je austrijski kancelar.

Na konferenciji u Beču, prema najavi austrijske vlade, učestvovaće premijeri Crne Gore Ranko Krivokapić, Severne Makedonije Zoran Zaev, Bosne i Hercegovine Zoran Telgetija, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, predstavnici Albanije, te i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Izvor: Танјуг

KurcEUZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva