:

:

TV Most

clock

April 09, 2019   14:23

0

218

Kurc: Napredak u dijalogu važna šansa za ceo region

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocenio je danas da bi napredak u dijalogu Beograda i Prištine bio važan korak ne samo za te dve strane, već i šansa za ceo region. Kurc je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, kazao da bi ga radovalo ako bi dijalog napredovao jer je on važan za ceo region.

Austrija i Crna Gora, prema njegovim rečima imaju odlične bilateralne odnose, a Crna Gora ima veliki ekonomski potencijal.

“Austrija je najveći investitor u Crnoj Gori. Vidimo dobar potencijal i mogućnost za dalje unapređenje ekonomske razmene, ali i dodatne investicije”, kazao je Kurc.

Rekao je da ga raduje što je Austrija mogla, tokom predsedavanja EU da podrži Crnu Goru na njenom evropskom putu, i što su otvorena dalja poglavlja. Podsetio je da je Crna Gora do sada otvorila 32 poglavlja i od kojih je tri zatvorila.

Međutim, podvlači da Crna Gora mora da nastavi napore u borbi za vladavinu prava, slobodu medija i protiv korupcije, jer je to važno u pravcu priblizavanja EU.

Čestitao je Crnoj Gori na ekonomskom napretku, ukazujući da je austrijska privreda u prošloj godini zabeležila rast od 2,7 odsto, što je bio najbolji rast u njenom regionu, a da su prognoze za tekuću 1,7 odsto, duplo više nego susedna Nemačka, ali da su brojke Crne Gore jasno veće - 5 odsto u 2018.i prognoziranih 4 odsto u tekućoj.

To su, kako je konstatovao dobre i pozitivne brojke, koje nas čine optimističkim po Crnu Goru i ceo region. Kurc je, na pitanje novinara kako ocenjuje dosadašnji evropski put Crne Gore, kazao da je ta zemlja na dobrom putu.

Priznao je da u EU postoje uvek neke zemlje koje su uzdržane po pitanju širenja na Zapadni Balkan, ali da zvaničan Beč pokušava da na njih utiče i da je uspela da kod nekih promeni svest.

Premijer Marković zahvalio se na podršci Austrije i posebno zalaganje na učvršćivanju evropske perspektive regiona i Crne Gore.

Preneo je da Crna Gora ima ambidcije da otvori poslednje poglavlje, i da je spremna da zatvori poglavlja 23 i 24. Kazao je da postoji mnogo potencijala za jačanje bilateralne saradnje, koje treba što bolje iskoristiti, pre svega u privredi. Poručio je Austriji da će Crna Gora biti pouzdan regionalni partner i u budućnosti.

Na pitanje austrijskih novinara o uticaju Kine u Crnoj Gori Marković je ukazao da Podgorica i Peking imaju odlične političke odnose i dijalog.

Preneo je da Kina nema nijednu investiciju u Crnoj Gori, ali da ima saradnju oko izgradnje prve deonice autoputa, istorijskog infrastrukturnog projekta.

Marković je objasnio da se radi o komercijalnom ugovoru, i da Crna Gora iz sopstvenih sredstava i kredita gradi ovaj put, te da se nada daljoj saradnji sa Kinom.

Izvor: Танјуг

Kurcdijalogšansanapredak
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva