:

:

TV Most

clock

Maj 23, 2019   21:56

0

73

Kurc pokušava da izbegne pad prelazne vlade

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc razgovarao je s predstavnicima parlamentarnih partija u nastojanju da spreči izglasavanje nepoverenja prelaznoj vladi, koja je od juče na vlasti, i naglasio da će ona voditi brigu o očuvanju stabilnosti zemlje do prevremenih izbora i formiranja nove.

Na sastanak u sedište kancelara, sve stranke, izuzev Neos-a, poslale su "niži nivo", to jest, nisu došli lideri, već šefovi poslaničkih klubova, čime su pokazale stav prema aktuelnoj vladi.

"Prelazna vlada je juče počela da radi, a njen cilj i zadatak jeste da obezbedi stabilnost i pripremi prevremene izbore. Na tom putu je važno da je usaglašena s predsednikom zemlje, ali i da postoji dijalog s parlamentarnim partijama", objasnio je Kurc na konferenciju za štampu posle razgovora.

Rekao je da je predstavnicima parlamentarnih partija dao konkretne predloge kako treba da funkcioniše saradnja prelazne vlade i parlamenta.

Istakao je da će najvažnija tema narednih meseci bitie rasvetljavanje afere koja je dovela do raspada vladajuće koalicije i dodao da je osigurao da Ministarstvo unutrašnjih poslova dobije sve potrebne resurse za sprovođenje istrage.

"Istraga mora da se sprovede kako po pitanju svih optužbi i glasina na račun onih koji se nalaze na video-snimcima, ali i da se rasvetli ko je nalogodavac i finansijer tih snimaka. Pošto se na video-snimcima razgovara o državnim poslovima, uspostavili smo radnu grupu u Ministarstvu za infrastrukturu i saobraćaj koja treba da proveri sve poslove koje je država raspisala u proteklih godinu i po dana", precizirao je kancelar.

Kurc je naglasio da prelazna vlada neće preduzimati nikakva nova postavljenja, niti predlagati zakone, već će pravne akte donositi samo u cilju održavanja statusa kvo, odnosno u slučaju preke potrebe.

Parlament u utorak o poverenju Kurcu

Isto tako je naveo da prelazna vlada neće ulaziti u nove investicije, a s tim u vezi je kazao da neće biti ni oglašavanja u vezi s radom vlade.

"Predložio sam parlamentarnim partijama uključenje u poslove vlade. U osnovi, na sastancima vlade učestvuju ministri i šefovi poslaničkih klubova koalicionih partnera. Pošto ne postoji koaliciona saradnja, predložio sam da na sednicama prelazne vlade prisustvuju šefovi poslaničkih klubova svih parlamentarnih partija, kako bi imali što veću transparentnost i razmenu informacija sa skupštinom", objasnio je Kurc.

Upitan da li očekuje da će u utorak još biti kancelar, podsetio je da je parlament za ponedeljak zakazao vanrednu sednicu na kojoj će se raspravljati o poverenju vladi.

"Odluku o tome da li ću biti kancelar, u utorak donosi parlament", poručio je Kurc, koji je još juče bio uvereniji da će "preživeti" glasavanje.

Istovremeno je ukazao da eksperte koje je uveo u vladu na mesta Slobodarske partije Austrije (FPO) čiji su ministri napustili vladu, niko nije osporio.

Podsetio je da se radi o ekspertima koji su ili već imali vodeće funkcije ili ih imaju u resorima koje sada vode, i da pripadaju različitim političkim opcijama.

Izvor: Танјуг

KurcAustrija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva