:

:

TV Most

clock

Jul 10, 2020   18:06

0

67

Kurc upozorava na "jeftine testove sa Balkana"

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ponovo je apelovao na stanovništvo u toj zemlji da ne putuju u države Zapadnog Balkana, zbog nepovoljne epidemiološke situacije u regionu, kao i da ne koriste "jeftine balkanske testove", kako ne bi odlazili u karantin pri povratku u Austriju.

Kurc je, nakon razgovora sa predstavnicima austrijskih pokrajina, rekao da, iako postoji velika emocionalna povezanost mnogih Austrijanaca sa zemljama Zapadnog Balkana, ipak ne treba putovati u države regiona.

"To je ove godine problem. Mogu samo da apelujem da se pridržavaju upozorenja za putovanje. Imamo dnevno više slučaja zaraza koje su 'uvezene' sa Balkana, čiji uzrok može da se utvrdi na Zapadnom Balkanu", rekao je Kurc.

Zato je apelovao na stanovništvo da trenutno odustanu od putovanja na Zapadni Balkan.

Kurc je pozvao i poslodavce da obavezno vode računa da se poštuje mera dvonedeljnog karantina, nakon putovanja na Zapadni Balkan i povrataka u Austriju, te da se zaposelnima dozvoli da se prevremeno vrate na posao u firme.

Takođe, apelovao je na one koji putuju u zemlje regiona da se ne testiraju na destinaciji odmora.

"Upozoravamo na jeftine testove sa Balkana da bi se oslobodili karantina", rekao je Kurc.

Na osnovu upozorenja za putovanje na Zapadni Balkan povratnici iz tih zemalja moraju se podvrgnuti dvonedeljnom karantinu ili obaviti pi-si-ar test, koji, ako je negativan, prekida karantin.

U Austriji pi-si-ar testovi koštaju od 110 do 240 evra.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva