:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Decembar 28, 2018   10:45

0

209

Kurc za napredak u dijalogu i ukidanje prištinskih taksi

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je, u intervjuu Tanjugu, da očekuje dalji napredak u dijalogu Beograda i Prištine, što je preduslov za proces približavanja EU, te naglašava da je Beč za ukidanje taksi koje su uvele prištinske vlasti.

Na pitanje da li očekuje da će Beograd i Priština do kraja mandata aktuelne Evropske komisije moći da pronađe rešenje, ili su poslednje tenzije udaljile soluciju, Kurc je podvukao i podsetio da je to i više puta potpuno jasno govorio - da je dalji napredak u dijalogu suštinski preduslov za dalji proces približavanja EU.

"Nadamo se da će poći za rukom da se postigne dalji napredak u dijalogu i smanje tenzije", rekao je Kurc.

Austrijski kancelar ističe i da barijere, poput taksi koje je Priština uvela na srpsku robu, treba ukidati, umesto postavljanja novih prepreka.

"Austrija se zalaže za regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu, kao i za regionalni sporazum o trgovinskoj saradnji CEFTA. Zbog toga se zalažemo za što brže ukidanje kosovskih carina, kao što to čini i evropski komesar Johanes Han", objasnio je šef austrijske vlade.

"Srbija sidro stabilnosti u regionu" 

Kurc je izrazio zadovoljstvo što su dva nova poglavlja otvorena u pristupnom procesu Srbije i jedno poglavlje sa Crnom Gorom.

"To je uspelo pre svega što Srbija i dalje, pod predsednikom Aleksandrom Vučićem, preduzela dalje važne reforme. Bilo mi je, zbog toga, važno, da za vreme predsedavanja EU posetim Srbiju, kako bih podvukao značaj Srbije za region", kazao je Kurc.

Austrijski kancelar je istakao da je Srbija pod predsednikom Vučićem postala sidro stabilnosti u regionu i igra konstruktivnu ulogu.

"Želim predsedniku Vučiću da se zahvalim na dobroj saradnji posebno za vreme predsedavanja EU", naglasio je Kurc.

Upitan šta očekuje za Zapadni Balkan za iduću godinu, kazao je da očekuje da će napori u procesu pristupanja i približavanja od svih strana biti nastavljeni i dalje intenzivirani.

"Imamo poseban interes za stabilnost na Zapadnom Balkanu, posebno što Austrija spada u svim zemljama regiona među najvažnije strane investitore i što je region u neposrednoj geografskoj blizini. S tim u vezi svakako treba smanjiti ekonomske i političke tenzije u regionu", naglasio je austrijski kancelar.

Kurc je istakao da približavanje Zapadnog Balkana EU mora i dalje biti prioritetni zadatak Unije, i za to će se Austrija, kako je najavio, zalagati i nakon predsedavanja EU.

Austrija će, prema njegovim rečima, nastaviti da podržava region kao graditelj mostova.

Kurc, koji je u drugoj polovini ove godine predsedavao EU, zadovoljan je postignutim rezultatima.

"Posebno u borbi protiv ilegalne migracije, evropske perspektive Zapadnog Balkana, kod pitanja zaštite životne sredine ili tema digitalizacije smo uspeli da postignemo dobar napredak. Takođe i kod pregovora o višegodišnjem finansijskom okviru EU za 2021. do 2027, sa nacrtom de fakto potpunog predloga na poslednjem Savetu Unije, postigli smo značajan napredak. Pored toga pošlo nam je za rukom da obezbedimo jedinstvo 27 država članica u vezi Bregzita i Mišela Barnijea što bolje podržimo", sumirao je rezultate predsedavanja.

Što se Zapadnog Balkana tiče, kaže da je taj region težište spoljne i evropske politike zvaničnog Beča, kao i da je bilo tako i tokom predsedavanja EU.

"Austrija se tokom predsedavanja EU zalagala snažno za dalji napredak u evropskom približavanju regiona EU. Zbog toga je u Beču 19. novembra održan sastanak sa skoro svim premijerima Zapadnog Balkana", objasnio je austrijski kancelar.

Izvor: Танјуг

Sebastijan Kurctakse
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva