:

:

TV Most

Foto: mzv.sk

clock

Februar 27, 2020   8:13

0

192

Kurir: Lajčak odgovor SAD-u,stiže i specijalac za Zapadni Balkan

Imenovanje šefa slovačke diplomatije Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine predstavlja odgovor Evrope na zvaničan ulazak SAD u rešavanje problema s Prištinom, piše danas "Kurir" i dodaje da će EU uskoro imenovati i svog "specijalca" za Zapadni Balkan.

Iako imenovanje Lajčaka kao predstavnika EU za dijalog još nije zvanično objavljeno, list navodi, pozivajući se na diplomatske izvore, da je to odgovor na imenovanje Ričarda Grenela za specijalnog američkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, kao i imenovanja Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.

"Kurir" ističe, pozivajući se na neimenovani izvor, da će se Lajčak definitivno baviti samo kosovskim pitanjem, a ne celim Zapadnim Balkanom, kako je to bilo prvobitno planirano.

Kako dodaje, zasad je poznato samo da će izaslanik EU za Zapadni Balkan biti neko iz Nemačke, ali će se tačno ime saznati najverovatnije tokom marta, odnosno nakon izbora u Hrišhansko-demokratskoj uniji, stranci kancelarke Angele Merkel.

"EU svim ovim kopira Ameriku. Četiri meseca otkako su SAD zaokružile priču sa specijalnim izaslanicima za pitanje KiM i za Zapadni Ballkan, stigao je odgovor EU - postavljanje Lajčaka. Odlučeno je da on bude zadužen za Kosovo, a ne za ceo Balkan, jer se na ranijim poslovima na ovim prostorima, pre svega u Bosni i Hercegovini od 2006. do 2009. nije najbolje snašao", kaže izvor lista.

Izvor: T a n j u g

Miroslav Lajčakspecijalni izaslanikEUSADZapadni Balkandijalog BG-PR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva