:

:

TV Most

Foto: skrinšot

clock

Februar 21, 2024   18:07

0

66

Kurtaj: Nisam znao da je OVK pritvarala Albance kod Kačanika

Pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu, ratni  starešina OVK Hajruš Kurtaj tvrdio je da nije znao da su u zoni njegove brigade kod Kačanika bili pritvoreni Albanci koje je OVK smatrala saradnicima srpskih vlasti.

Kao svedok optužbe, Kurtaj daje iskaz na sudjenju Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakup Krasnićiju, optuženim za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Po optužnici, OVK je, pod njihovim rukovodstvom, nezakonito lišavala slobode, pritvarala, mučila i ubijala Albance koje je proglasila za ,,kolaborante" sa Srbima, ,,izdajnike" i ,,špijune".

Iz Kurtajeve knjige, tužilac Džejms Paće je naveo imena sedmorice Albanaca koje je autor optužio da su, kao pripadnici policije, učestvovali u ,,masakru" u selu Kotlina, 24. marta 1999.

Kurtaj je objasnio da je potvrdu da su ti Albanci bili policajci našao u policijskoj stanici u Kačaniku, po ulasku OVK u grad u junu 1999.

Tužilac Paće pitao je zatim svedoka da li je znao da je OVK sve imenovane Albance, u martu 1999., pritvorila u selima Ivaja i Bob, u zoni odgovornosti njegove brigade.

,,Nikada nisam čuo ništa o tome, nije bilo takvih slučajeva", odgovorio je svedok.

Na pitanje da li je čuo da je nekim pripadnicima OVK sudjeno na Kosovu zbog zločina nad pritvorenicima u Bobu i Ivaji, Kurtaj je odgovorio negativno.Kazao je da ga ,,nisu interesovala nameštena suđenja Unmika".

Kurtaj je tvrdio i da ,,nije znao" da je njegovu brigadu 1999. posetila delegacija GŠ OVK, koju je predvodio tadašnji "načelnik političkog odeljenja" Tači.Pri tom odgovoru, svedok je ostao i pošto ga je tužilac podsetio da je u svojoj knjizi objavio Tačijevu sliku iz te posete.

,,Neman saznanja da je delegacija GŠ OVK ikada obišla 162. brigadu", kazao je Kurtaj.

Danas započeto unakrsno ispitivanje Kurtaja, sutra će nastaviiti Tačijev branilac Luka Mišetić.

Izvor: Kosovo onlajn; foto: skrinšot

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva