:

:

TV Most

clock

Februar 27, 2020   19:48

0

123

Kurti 15.marta ukida takse na sirovine, a 1.aprila sve takse

Kosovski premijer Aljbin Kurti danas je na vanrednoj konferenicji za medije u Prištini najavio ukidanje taksi na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine od 15. marta, a ukidanje svih taksa od 1. aprila na 90 dana.

Sve to, kako je rekao, biće realizovano ako Srbija prekine kampanju u svetu za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i obaveže se da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera s Kosovom.

On je rekao da je ukidanje taksi na uvoz sirovina "znak dobre volje za rešavanje problema i odnosa", te da "očekuje da Vlada Srbije odgovori prekidom kampanje i uklanjanjem ostalih netarifnih prepreka".

Kako prenosi Gazeta ekspres, Kurti je dodao da ako Srbija pozitivno odgovori na ovaj poziv, onda će od 1. aprila takse biti u potpunosti ukinute na period od 90 dana.

On je rekao da će, ako srpska strana ne odogovori poizitivno, takse biti u potpunosti vraćene 15. juna.

Dodao je da "čuje zahteve međunarodnih faktora", ali je istakao da je njegova dužnost da štiti interese građana Kosova.

"Pažljivo slušam zahteve međunarodnih faktora, veoma sam strpljiv i vrlo kooperativan, ali, na kraju, ja sam premijer Kosova, pozvan sam da štitim interese građana Kosova. Moja bezuslovna odanost povezana je sa stotinama hiljada birača i iznad svega, uvek im odgovaram u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom ", rekao je Kurti.

Kurti je od Evropske unije ponovo zatražio viznu liberalizaciju pre samita EU-Zapadni Balkan u maju u Zagrebu.

Na pres konferenciji, na kojoj su bili i kosovski privrednici, Kurti je poručio da će kosovska vlada naredne sedmice doneti odluku o ukidanju takse na uvoz sirovina a da će ona stupiti na snagu 15. marta.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva