:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Jun 06, 2023   7:51

0

113

Kurti: EU i SAD da pozovu na prekid nasilja i zatraže kažnjavanje odgovornih

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti zatražio je od Brisela i Vašingtona da pozovu na prekid nasilja na severu KiM i kažnjavanje i krivično gonjenje počinilaca, prenosi Reporteri.

Prema saopštenju privremenih institucija u Prištini, Kurti je u ponedeljak veče na sastanku sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom rekao da je put ka deeskalaciji na severu pokrajine da se, kako je naveo, "odmah zaustave napadi nasilnih ekstremista i kriminalnih grupa na domaće i međunarodne bezbednosne snage i novinare".

Na sastanku kojem je prisustvovao i glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi, Kurti je rekao da „samo vladavina prava može utrti put za vanredne, slobodne, demokratske i poštene izbore".

On je dodao da bi takva trebalo da bude i predizborna kampanja i da bi to omogućilo smanjenje broja policajaca u zgradama tri opštine na severu pokrajine.

Kurti je, kako se navodi u saopštenju privremenih prištinskih vlasti, na sastanku izrazio i "bezrezervnu spremnost i nepokolebljivu dobru veru za intenzivan i zajednički angažman na deeskalaciji situacije i normalizaciji odnosa".

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je prethodno da su on i Eskobar zatražili od Kurtija da dođe do smirivanja situacije na severu KiM, održavanja novih izbora i povratka dijalogu. 

Izvor: T a n j u g

Aljbin KurtiKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva