:

:

TV Most

clock

Januar 17, 2020   18:01

0

186

Kurti govoreći o Skenderbegu poslao poruku DSK

Predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti danas je povodom 552 godine od smrti albanskog nacionalnog heroja Đerđa Kastriota Skenderbega poručio da vrednosti za koje se zalagao, iako se dva vremena ne mogu porediti, mogu biti inspiracija i danas, prenosi Ljajmi.

U tekstu pod naslovom „Vreme se nikad ne vraća: Kurti šalje jasnu poruku DSK-u, pišući o Skenderbegu“ navodi se da se ono što je Kurti rekao odnosi ne samo na Skenderbega već i na današnju situaciju.

„Pre 552 godine, prema širokom konsenzusu istoričara, naš nacionalni heroj, Skenderbeg, umro je u 62. godini. Živeo je i borio se u drugim vremenima, u srednjem veku malih kneževina i velikih feudalnih carstava. Razlika srednjeg veka i našeg vremena je toliko velika da bi svako političko upoređivanje bilo prevrtljiv prevod. Ali neke ljudske i političke vrednosti i danas se mogu koristiti za inspiraciju“, kazao je Kurti.

Prema njegovim rečima to su Skenderbegova hrabrost, velika vojna sposobnost koju su prihvatili čak i neprijatelji, spremnost da se suoči sa mnogo jačim vojskama, da brani nezavisnost svoje zemlje, de fakto stvarajući nezavisnu državu.

„Ali danas želim preuzeti još jednu od najvrednijih osobina Skanderbega - uniju za slobodu. Istoričari nam govore o čuvenoj rečenici u kojoj je pozdravljao narod po povratku u Kruju kao pobednik: "Nisam doneo slobodu, već sam je našao ovde među vama". Ta rečenica i danas zvuči progresivno. Individualizam se zasniva na slobodi, ali sloboda se postiže samo kolektivnim zalaganjem, ona živi u zajednici. Pojedinac mora sarađivati kako bi napredovao kao pojedinac“, dodao je lider Samoopredeljenja.

Kaže da postupci Skenderbega mora da su tačni „s obzirom na to da je sledio princip ujedinjenja sa Ležanskim sporazumom, gde je pokušao da okupi što više arberaških vođa, manjina i nekih susednih saveznika da se odupru. Da ih je sve sakupio, da su sarađivali sa disciplinom, mogla bi se uspostaviti još trajnija država. Ali istorija nije u tome da se vreme vraća…“.

Izvor: Kosovo Online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva