:

:

TV Most

clock

Mart 02, 2023   15:44

0

111

Kurti: Hteo sam da potpišem evropski plan, Vučić kategorički odbio

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je danas da je na sastanku u Briselu u ponedeljak bio spreman da potpiše evropski plan, a da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić to kategorički odbio, što, kako tvrdi, pokazuje da taj sporazum nije štetan za tzv. Kosovo.

On je na sednici parlamenta u Prištini rekao da su se obe strane saglasile sa stavom visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozepa Borelja da se o planu više neće raspravljati, ali je dodao da to ne znači da su strane zvanično prihvatile sporazum. 

"Prihvatanje se podrazumeva samo potpisom obe strane. Odbijanje Srbije da ga potpiše je pokazatelj da nisu saglasni sa sadržajem, da nisu spremni za dogovor“, ocenio je Kurti, prenose prištinski mediji.

Rekao je i da sporazum otvara put tzv. Kosovu da se pridruži mnogim međunarodnim organizacijama, kao i da "nikada ne bi dozvolio da se pregovara o nečemu što nije kompatibilno sa ustavnim sistemom".

Tvrdi i da član 7 Evropskog plana govori o srpskoj zajednici, koja postoji i u Ahtisarijevom plani i u ustavu tzv. Kosova, a ne o Zajednici srpskih opština. 

"Ovde nisam ništa dao. Zajednica kakva je srpska podrazumeva socijalnu, neteritorijalnu, vaninstitucionalnu i političku dimenziju skupa pojedinaca“, rekao je on.

Ranije danas portparol za spoljnu politiku EU Peter Stano, izjavio je da evropski predlog, o kome su u Briselu u ponedeljak razgovarali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, nije tekst koji treba da bude potpisan.

Stano je, odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da li je evropski predlog konačan ili ima mogućnosti za njegovu izmenu, naglasio da je iz samog teksta predloga jasno da se nikad nije radilo o potpisivanju ovog dokumenta.

Izvor: T a n j u g; Foto: EPA-EFE

KiMVučićKurtidijalog Beograda i PrištineEU predlog
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva