:

:

TV Most

clock

Decembar 16, 2019   10:33

0

265

Kurti i Mustafa bez dogovora: izbori ili preokret u ponudi?

Lideri dve najuticajne albanske stranke, Aljbin Kurti i Isa Mustafa, još nisu postigli dogovor o postizbornom koalicionom sporazumu i dok analitičari ne isključuju mogućnost novih vanrednih izbora, iz DSK se čuju ponovo predlozi da se, ako Samoopredeljenje ne pristaje na dogovor o poziciji predsednika, odustane o premijerske funkcije u korist Mustafine stranke.

Prema pisanju prištinske Kohe, očekuje se da će ova sedmica biti ključna za odlučivanje o postizbornom sporazumu.

Nije poznato kada će se Kurti i Mustafa ponovo sastati, a ono što je izvesno, za sada, je jedino da je predsednik privremenih prištinskih institucija konstitutivnu sednicu parlamenta zakazao za 26. decembar, što je ujedno i poslednji dan za konstituisanje.

Iz Kurtijevog Samoopredeljenja optužuju DSK da je odgovoran za zastoj u pregovorima i da je "kamen spoticanja" zahtev Mustafe da njegovoj stranci pripadne pravo na predsedničku poziciju, kada Tačiju istekne mandat 2021.

Predstavnica Samoopredeljenja, Aljbuljena Hadžiju, rekla je juče da je jedini problem insistiranje DSK da se u sporazum uključi mesto predsednika, iako, kako je rekla, ta stranka nije govorila o imenima  ko bi to bio.

„Tražili smo da se funkcija predsednika ne uključuje u ovaj sporazum, već da on obuhvati samo formiranje vlade i parlamenta", rekla je Hadžiju za Kohu.

Argument Samoopredeljenja je u tom slučaju, dodala je, da za predsednika stranke treba da odluče zajednički, konsenzusom, te da bi to trebalo da bude neka nestranačka figura koja će biti predsednik svih građana.

Kako je objasnila za izbor kosovskog predsednika potrebna dvotrećinska većina i da zato, kako je rekla, treba težiti zajedničko rešenje.

Smatra da iz ovog ćorsoka treba izaći i da ne treba stvarati lažne nade.

Samoopredeljenje predlaže da DSK dobije mesto predsednika parlamenta i prvog potpredsednika vlade, a da 10 ministarstava budu podeljena ravnopravno, po pet.

Prema pisanju Gazete ekspres, međutim, politički analitičari ne isključuju mogućnost da do konstitutivne sednice Samoopredeljenje i DSK neće doći do dogovora o ključnom pitanju.

U međuvremenu, predstavnik DSK, Škab Manaj, je na svom fejsbuk profilu izneo novu ponudu za Samoopredeljenje.

Manaj je, naime, ponovio predlog koji se i ranije mogao čuti iz DSK, da Samoopredeljenju treba dati da izabere Tačijevog naslednika iz svojih redova, i da dobije mesto pedsednika parlamenta, a da se odrekne premijerske funkcije u korist DSK.

Poredeći aktuelnu situaciju sa onom iz 2001, kada je kosovski predsednik bio Ibrahim Rugova, Manaj je podsetio da je i tada premijer bio iz stranke koja je imala manje glasova na izborima.

"Sada Samoopredeljenje ima 29 poslanika kao prvoplasirana stranka, a DSK 28 poslanika. Razlika je samo jedan poslanički mandat. Ako želite sutra ćemo postići ovaj sporazum", napisao je Manaj.

Izvor: T a n j u g

KosovoIsa MustafaAljbin KurtiDSKVlada KosovaSamoopredeljenje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva