:

:

TV Most

Foto: Blic/privatna arhiva

clock

Oktobar 09, 2019   19:53

0

146

Kurti i Mustafa sutra prvi put o postizbornoj koaliciji

U Prištini će sutra, kako je ranije najavljeno, biti održan prvi sastanak predstavnika Pokreta Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova, koje će predvoditi predsednici, Aljbin Kurti i Isa Mustafa, a na kojem će dve stranke razgovarati o formiranju postizborne koaicije i nove kosovske vlade.

Kandidat za premijera prvoplasiranog Pokreta Samoopređeljenja, Aljbin Kurti, uveren je da neće biti problema da sa DSK-om postigne sporazum o postizbornoj koaliciji, javila je KTV.

Predstavnici dveju stranaka su i pre prevremenih izbora imali duge pregovore o zajedničkom nastupu, ali dogovor nije postignut, jer nisu mogli da se dogovore o zajedničkom kandidatu za premijera.

DSK je insistirao da to bude Vjosa Osmani, a Samoopredeljenje da kandidat za premijera bude Kurti.

Osmanijeva je na svom fejsbuk nalogu danas napisala da je jedina mogućnost za formiranje nove vlasti na Kosovu, koalicija Samoopredljenja i DSK.

"Konačno, građani ne samo da su glasali, već je glasanje bilo poziv na promenu i kazna za loše upravljanje. Građani su odredili i novu vladu koja bi trebalo da se sastoji od stranaka koje su do sada bile u opoziciji. Za mene ne postoji druga alternativa. Koalicija DSK-PS ima mnogo izazova pred sobom, a najvažniji je interes Kosova", napisala je Osmanijeva.

Prema pisanju Kohe, istog stava su i politički analitičari.

Prema Artonu Demhasaju, Samoopredeljenju i DSK-u neće biti teško da postignu sporazum o zajedničkom delovanju u vlasti.

S druge strane, Perparim Krieziu kaže da su glasine o neuspehu koalicije dveju pobedničkih stranaka tendenciozne.

Prema njegovim rečima, građani Kosova vide koaliciju Samoopredeljenja i DSK kao mogućnost za promene.

Glasovi dijaspore i građana sa posebnim potrebama još nisu preobrojani, a Kurtijevo Samoopredlejenje je u prednosti u odnosu na drugoplasirani DSK sa 5.000 glasova.

Izvor: Танјуг

KiMKurtiMustavaSamoopredeljenjeDSK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva