:

:

TV Most

Foto: Blic/privatna arhiva

clock

Oktobar 07, 2019   12:14

0

54

Kurti i Mustafa več danas o vladi?

Svi prištinski mediji danas se bave izbornom pobedom opozicionih stranke, Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe, a prištinska Koha konstatuje da je došao trenutak da Aljbin Kurti vodi kosovsku vladu.

Na osnovu preliminarnih rezultata, Kurti je dobio oko pet hiljada glasova više od kandidata DSK, čiji je kandidat za premijera Vjosa Osmani.

Samoopredseljenje i DSK su imali duge i komplikovane pregovore o formiranu predizborne koalicije, a do dogovora nije došlo, jer se nisu saglasili ko bi bio kandidat za premijera - Kurti ili Osmanijeva.

Oni tada nisu isključili mogućnost formiranja postizborne koalicije, ako se, kako je tada saopšteno, dogovore o kandidatu za premijera.

Kurti se, dodaje se, sinoć nakon prvih prelminarnih rezultata na centralnom gradskom trgu u Prištini, građanima Kosova obratio kao novi premijer, i najavio da će formiranje nove vlade početi već u ponedeljak, odnosno danas.

„Moramo staviti Kosovo na put razvoja. Našom pobedom završava se ''oduzimanje države''. Očekuje nas puno posla. Nema neprijatelja kojih se bojimo", poručio je Kurti.

Najavio je da će pobeda Samoopredejenja otvoriti novo poglavlje za Kosova, da u vladi koju bude formirao taj pokret neće biti mesta a lopove, a za one koji su bili pre njih,kazao je da će biti procesuirani, a možda i pohapšeni.

Posebno se pohvalno izrazio o kandidatu DSK za premijera Vjosi Osmani, koja je,prema njegovim rečima, bila inspiracija mnogim ženama da počnu da se bae politikom, te najavio da će ona biti deo njegove vlade.

Kurti je ponovio da će sutra, odnosno danas s Demokratskim savezom Kosova početi razgovore o formiranju nove vlade koja će, kako je rekao, doneti promene.

S druge strane, Osmanijeva je, prenosi Zeri, rekla da će DSK o formiranju buduće vlade razgovarati tek kada budu izbrojani svi glasovi.

Sve do tada, kazala je, nije spremna da prihvati poraz.

Ne odbacujući mogućnost formiranje vlade sa Samooredeljenjem, Osmanijeva je rekla da konačne izborne rezultate očekuje danas.

Za medije je najzanimljivija tema pad Veseljijeve DPK za koji Koha kaže da je počeo još od kada je on preuzeo tu stranku od Hašima Tačija, u maju maju 2016.

Na parlamentarnim izborima u junu 2017., DPK je na izbore izašla u tzv. PAN koalciiji sa ABK i Inicijativom za Kosovo, a njihova tadašnja pobeda nazvana je "pobedom ratne koalicije".

Prištinska Koha piše i o porazuAlijanske ya budućnost Ramuša Haradinaja, koja je poražena je na ovim izborima, a boljem rezultatu nije pomoglo ni to što je kao pojačanje uzeo SDP, Špenta Ahmetija, piše prištinska Koha.

Bez glasova dobijenih poštom, koalicija ABK - SDP osvojila je prema prvim preliminarim rezultatima 85.695 glasova, ili 11,57 odsto glasova kosovskih građana.

Navodi se, međutim, da Haradinaj i Ahmeti očekuju da će dobiti još glasova, a funkcione ABK, Besnik Tahiri je izjavio da imaju informacije da je ova koalicija dobila više od 15 odsto glasova.

Istovremeno, Socijaldemokratska inicijativa, uprkos optimizmu za pobedu, koalicije sa Asocijacijom novog Kosova i Stranke pravde, rizikuje da ne pređu prag, piše prištinski dnevnik.

Prema podacima CIK-a, od 95 odsto prebrojanih biračkih mesta, ova koalicija prikupila je tek 4,95 odsto glasova.

Izvor: Танјуг

KiMSamoopredeljenjeDSKKurtiMustafa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva