:

:

TV Most

Foto: Ej Bi Si Njuz

clock

Februar 15, 2020   17:33

0

228

Kurti: Ja sam za dijalog, ali je sadržaj sporazuma sa Srbijom prioritet

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je u Minhenu da je dobro da se konačni sporazum sa Srbijom desi brzo, ali da brzina ne bi trebalo da stavi u drugi plan sadržaj sporazuma, prenosi Koha.

 

Kurti je naveo da je potreban dijalog sa principima i uz konsultacije sa svim međunarodnim partnerima.

“Nisam protiv dijaloga, ali za dobro pripremljen i principijelan. Ja sam za konstruktivan dijalog koji nas vodi do sporazuma koji je dovoljan da se ne sabotiramo ni iznutra ni izvana. Sada imamo novi legitimitet, ali to se ne može reći i za Srbiju, oni imaju izbore do kraja aprila, možda kada završe izbore. Zatim, hajde da razgovaramo i sa Briselom, Berlinom, Parizom i Vašingtonom o okviru koji naš dijalog čini konstruktivnim i fer sporazumima”, rekao je Kurti.

Kurti je dodao da je što pre dogovor bude postignut to bolje, ali da je sadržaj prioritet iznad svega. Prema njegovim rečima, reciprocitet je normalan princip bilateralnih odnosa.

“Ukinućemo porez, ali uspostavićemo princip reciprociteta. Građani su za to glasali 6. oktobra. Program imamo na snazi kada smo 3. februara izglasani, sprovešćećemo ga prema vladinom planu rada”, rekao je Kurti.

Kurti je u intervjuu za Dojče vele rekao da se u prvim danima rada fokusira na proces smanjenja broja ministarstava i zapošljavanje novog osoblja.

“Morate imati na umu da je ovo 11. dan mog rada i sve što sam mogao da uradim je da uspostavim nekakav plan da se smanji 21 ministarstva, a čak ni polovina zamenika ministara i osoblja nije imenovana. Sada ćemo birati novog direktora carine i potrebna nam je određena priprema za implementaciju reciprociteta”, rekao je Kurti.

Kosovski premijer je takođe govorio o objedinjavanju stavova sa predsednikom Hašimom Tačijem, rekavši da je za to spreman jer Kosovo ne bi trebalo da ima dve spoljne politike.

“Ne znam koliko možemo da ujedinimo stavove, ali izražavam volju i interesovanje da na Kosovu nemamo dve ili više spoljnih politika. Čak je i Tramp, kad je prošle godine poslao pismo Tačiju, rekao da Kosovo mora govoriti jedinstvenim glasom. Mislim da bismo to trebali da učinimo što pre. Možda nije dobro što se nismo sreli pre, ali imaćemo vremena da se sretnemo bez problema”, rekao je Kurti.

Kurti se možda ne slaže sa predsednikom u mnogim pitanjima, ali on misli slično za “mini-Šengen” inicijativu.

“Mislim da je najbolje što pre uključiti 'mini-Šengen' u berlinski proces. To je proces kojim se bavi šest zemalja Zapadnog Balkana i nema ih negde ni četiri ni šest... Želim da se Kosovo i Albanija što više integrišu i ujedine, sarađuju u svakoj oblasti. Razlike su ogromne i susret sa premijerom Edijem Ramom jedan je od najboljih sastanaka u poslednje dve ili tri godine sa njim”, zaključio je Kurti.

Izvor: Kosovo Onlajn

Aljbin Kurtidijalog BG-PRmini ŠengenKosovoSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva