:

:

TV Most

clock

Avgust 24, 2022   13:36

0

232

Kurti: KS registarske tablice ne mogu da budu vraćene

Premijer u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da statusno neutralne KS registarske tablice nisu neophodne i da se ne mogu vratiti u opticaj, te da je sporazumom iz 2016. godine istaknuto da su privremene do 2021. godine.

Aljbin Kurti je rekao da vlada u Prištini "ne može da legitimiše neutralnost sopstvenog statusa".

Kurti je na sednici vlade ocenio da kada se govori o međusobnom priznavanju, po njemu, "reciprocitet je osnova".

"Mi ne pregovaramo o slobodi kretanja između Kosova i Srbije, već samo sprovodimo elemente koje je Srbija dogovorila u julu 2011. i septembru 2016. Oni žele da dogovoreni sporazum sprovode samo oni, a ne mi. Kosovo ne može da donosi odluke koje dovode u pitanje nezavisnost zemlje. Nezavisnost zemlje znači da se na jednom delu teritorije ne može promovisati drugačiji poredak", naveo je Kurti, a prenose mediji na albanskom.

Kurti je na sednici vlade potvrdio da je u Briselu prošle nedelje predstavio šest tačaka okvirnog sporazuma.

"Razradili smo šest poglavlja. Prvo poglavlje treba da jasno definiše status bilateralnih odnosa dve zemlje i međunarodni kontekst, što znači s jedne strane međusobno priznanje, a s druge strane naš put ka punopravnom članstvu u međunarodnim organizacijama. U drugom poglavlju moramo se pozabaviti suočavanjem sa prošlošću, baviti se prošlošću koja uključuje osobe nestale nasiljem, žrtve seksualnog nasilja, raseljene osobe, tranzicionu pravdu, materijalnu i nematerijalnu štetu, povratak dokumentacije i arheoloških artefakata. Nakon potpune analize prošlosti, možemo razgovarati o budućim koracima, vezanim za uspostavljanje saradnje", rekao je Kurti.

U četvrtom poglavlju ponudili su, dodaje, "jednak tretman dotičnih manjina, kako za Srbe na Kosovu, tako i za Albance u Srbiji".

"U petom poglavlju moramo razmotriti dosadašnje sporazume, ali ne sa idejom da ih ponovo pregovaramo, već ispitivanjem kojih od ovih sporazuma je već bio razmatran, a sa kojim treba nastaviti", kazao je Kurti.

Poslednje poglavlje, dodaje, se bavi uspostavljanjem mehanizama za sprovođenje sporazuma i rešavanjem eventualnih sporova tokom implementacije.

Istakao je da srpska strana nije pozitivno odgovorila na njegovih šest tačaka.

"Nisam se oglasio posle sastanka 18. avgusta, pošto je postojao interni dogovor da se ne izjašnjavamo, zbog zabrinutosti da će to negativno uticati na napredak dijaloga, ali nisu se svi pridržavali ovog dogovora", rekao je Kurti.

Izvor: RTS; Foto: Kosovo portal

KiMKurtiregistarske tablice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva