:

:

TV Most

clock

Mart 12, 2020   9:26

0

175

Kurti namerno pomera nastavak dijaloga do izbora u SAD, Bela kuća prepoznala tu njegovu nameru

Mogućnost povlačenja 650 američkih vojnika sa Kosova predstavlja dosad najoštriju poruku Vašingtona prištinskim vlastima, koje uporno odbijaju da ukinu takse na robu iz centralne Srbije, pišu Večernje novosti.

U pokušaju da "disciplinuju" kosovskog premijera Aljbina Kurtija, SAD su već zapretile uskraćivanjem razvojne pomoći, a odmah nakon toga stigao je "rafal" upozorenja nekih od najbližih saradnika predsednika Donalda Trampa da se kosovskim Albancima opasno izmiče i - vojna podrška.

Kurti: Postoji tajni sporazum

Povodom preporuka republikanskog senatora Dejvida Perdjua i sina američkog predsednika Donalda Trampa mlađeg, da SAD treba da preispitaju svoje prisustvo na Kosovu, Kurti je u sredu izjavio da ne veruje da će američke trupe Kfora da napuste Kosovo.

Tači je na sednici parlamenta rekao da je ubeđen da postoji "tajni sporazum" i da sada "samo treba vlada da se prelomi kako bi dokument mogao da bude potpisan".

Ne obazirući se na zahteve Vašingtona da takse na srpsku robu moraju biti ukinute bezuslovno i potpuno, Kurti je u sredu ponovio svoju raniju ideju da će se stopostotna taksa zameniti postepeno - reciprocitetom.

Međutim, oglasio se još jedan republikanski senator Rend Pol, koji je takođe nagovestio mogućnost povlačenja američkih vojnika sa Kosova. On je ohrabrio Prištinu da "okrene novu stranicu i radi sa Srbijom zarad trajnog mira. Vreme je da, posle godina provedenih tamo, vratimo naše trupe kući”, poručio je Pol.

Na drugoj strani, bivši komandujući američkim snagama u Evropi Ben Hodžis na "Tviteru" je izneo ocenu da bi povlačenje američkih snaga "pre nego što se sporazumi ne primene" bila grška i da je Kfor "usamljeno sidro stabilnosti u regionu".

Čekajući Trampov poraz

Nemanja Starović, iz Centra za društvenu stabilnost, ukazuje na jasnu nameru Kurtija da svim raspoloživim sredstvima prolongira nastavak dijaloga sa Beogradom, kako bi sačekao američke predsedničke izbore u novembru i očekivani povratak američkih demokrata u Belu kuću, na isti način na koji se njegov prethodnik Haradinaj kladio na uspeh Malerove istrage (o navodnom ruskom mešanju u američke izbore) i opoziv Trampa tokom 2019:

“Međutim, najnoviji potezi američke administracije ukazuju na to da je Bela kuća prozrela Kurtijevu igru, te da je spremna da ga u realizaciji tih planova spreči koristeći ‘sve karte iz špila’, a svakome bi moralo biti jasno da se u rukama Vašingtona uvek nalaze najsnažniji aduti.

Najava povlačenja trupa je dosad najoštrija poruka SAD Prištini. To bi uzdrmalo same temelje društvenopolitičkog sistema koji se poslednje dve decenije izgrađuje na području naše južne pokrajine, pošto je on u velikoj meri zasnovan na postojanju američkog bezbednosnog kišobrana, pod kojim se Albanci osećaju dovoljno moćnim da sprovode svoju politiku segregacije prema Srbima i povlače jednostrane mere neprimerene civilizovanom svetu.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Branko Krga kaže da je očigledno da su poruke iz Vašingtona trenutno najviše u funkciji pritiska na Kurtijevu vladu:

“U budućnosti, povlačenje američkih vojnika sa KiM moglo bi da postane i realna opcija, ukoliko SAD procene da im više nije u interesu da se tu zadržavaju ili da na nekim drugim prostorima imaju važnije obaveze. Ili ukoliko Trampova administracija bude želela da na taj način pred izbore proizvede neki politički efekat”, naveo je on.

Malo verovatno zatvaranje Bondstila

Iako je prethodnih decenija u više navrata bilo reči da bi čak mogao da se stavi katanac i na bazu "Bondstil" na Kosovu, prema mišljenju generala Branka Krge zasad je malo verovatno da će se to dogoditi.

On napominje da bi eventualno moglo doći do smanjivanja kapaciteta ove baze, kao i da bi njene resurse, čak i da se Amerikanci povuku, koristili drugi pripadnici Kfora.

Američke trupe su ušle na Kosovo u junu 1999, i prema rasporedu koji je napravio NATO, bile su zadužene za istočni deo pokrajine. Tadašnji predsednik SAD Bil Klinton odobrio je da u okviru Kfora na Kosovu ode 7.000 američkih pripadnika kopnenih trupa. Danas je na Kosmetu, prema podacima sa sajta Kfora 659 Amerikanca.

Ukupno gledano, snage Kfora su nekada brojale 50.000 ljudi, a sada ih je 3.526, i u njihovom sastavu su posle Amerikanaca nabrojniji Italijani (542), Austrijanci (430), Mađari (385), Turci (246), Slovenci (242)...

Izvor: Kosovo Onlajn

KosovoSADAljbin Kurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva