:

:

TV Most

Foto: Fejsbuk / Aljbin Kurti

clock

Maj 27, 2020   10:17

0

183

Kurti: Ne treba da brinemo da će protesti biti nasilni

Vršilac deužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti rekao je da na Kosovu ima povoda za proteste zbog mnogih stvari ali da ne bi trebalo brinuti da će takvi protesti biti nasilni.

 

Kurti nije rekao da li će njegova stranka Samoopredeljenje organizovati proteste posle predstojeće presude Ustavnog suda.

"Građani organizuju proteste. Isto tako i naši aktivisti. Ne znam kakva će biti reakcija ljudi iz Samoopredeljenja. Moramo da pročitamo odluku Ustavnog suda. Spreman sam da prihvatim svaku odluku suda koja je tumačenje Ustava. Uvek sam uključen u mirna rešenja, naše metode su mirne, nisu nasilne. Ne verujem da će biti potrebe za bilo kakve tenzije ili nestabilnosti, jer verujem u profesionalnost i nepristrasnost sudija Ustavnog suda", naveo je Kurti.

Prištinski mediji prenose da je Kurti rekao da je njegova stranka udvostručila svoju podršku među biračima i da prema anketi sprovedenoj sredinom marta oni imaju 52 procenta.

Ponovio je ne deli isto mišljenje sa svim američkim zvaničnicima koji rade na Balkanu.

"Nisam na funkciji da pridobijem simpatije drugih, već da štitim interese kosovskog naroda", rekao je Kurti.

Upitan o odnosima sa američkim ambasadorom Ričardom Grenelom, Kurti je rekao da "Grenel imao ulogu vakcine".

"Prvobitno je rekao da Kosovo mora da ukine taksu od sto odsto na srpsku robu i da Srbija mora da zaustavi kampanju protiv kosovskih priznanja. Zatim smo ukinuli tarifu u skladu sa našim programom i zamenili je reciprocitetom sa Srbijom, a on nam je rekao da ukinemo i to. Ne mogu to. Ja mogu da dam SAD-u bilo kakvu koncesiju koju oni traže od Kosova, ali ne i za Srbiju. Znam Srbiju bolje nego ambasador Grenel", podvukao je Kurti.

Izvor: RTS

Aljbin KurtiKosovoprotestiSrbijaUstavni sudRičard Grenel
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva