:

:

TV Most

clock

Februar 13, 2023   15:15

0

184

Kurti: Nema dijaloga bez konačnog sporazuma o međusobnom priznanju

Premijer pivremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti tvrdi da je jasno rekao srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću i šefu evropske diplomatije Žozepu Borelju da nema nastavka dijaloga koji za konačni dogovor nema međusobno priznanje. 

Kurti je to izjavio pred poslanicima na sednici Skupštine na kojoj se raspravlja o dijalogu između Beograda i Prištine.  

„To sam rekao na sastanku 18. avgusta i naglasio da nema dijaloga zbog dijaloga i dijaloga koji će rešavati trenutne krize“, kazao je Kurti. 

On je kazao i da da je prihvatio francusko-nemački predlog, ali samo kao osnovu za razgovore.

„Razlozi koji su nas naveli da zaključimo na taj način bili su da se predlog fokusirao na spoljne međunarodne odnose Kosova i Srbije, predlog je zasnovan na principu reciprociteta u obavezama strana, a predlog se u svakoj od svojih normi bavi reciprocitetom, obavezama i pravima. Predlog je po prvi put uključio i de fakto priznanje između dve države“, rekao je prištinski premijer, zaključivš i da se Zajednica srpskih opština može formirati uz prihvatanje šest uslova koje je ranije predočio Miroslavu Lajčaku.  

Na sednici skupštine Kosova nema prevoda na srpski jezik, a RTK 2, program na srpskom jeziku, prenosi skupštinsko zasedanje, takođe bez prevoda. 

Izvor: T a n j u g

Aljbin KurtiSkupština KosovaZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva