:

:

TV Most

clock

Jun 01, 2022   14:25

0

132

Kurti: Nije mi poznato da Vlada Kosova ima predlog o ZSO

Kosovski premijer Aljbin Kurti kazao je da mu nije poznato da Vlada ima predlog o formiranju Zajednice srpskih opština istakavši da Kosovo ima Zajednicu opština i da je ona dovoljan, prenosi Koha.

Kurti je tako odgovorio na izjavu evropske poslanice Viole fon Kramon koja je kazala da kosovska vlada ima predlog o formiranju ZSO. On je istakao da Ustav Kosova ne toleriše Zajednicu po etničkoj osnovi.

„Kao premijeru Kosova, nije mi poznat nikakav plan za Zajednicu opština sa srpskom većinom. Ovo pitanje je razmatrano mnogo puta i nemam šta da dodam. Ustav Kosova ne toleriše asocijaciju na etničkoj osnovi. Može postojati Udruženje na razvojnoj, ali ne i na nacionalnoj osnovi. Molim sve građane Kosova, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, niko nema prioritet za ovakvo Udruženje. Svi žele posao, pravdu, obrazovanje i zdravlje. Žele da se bore protiv korupcije", kazao je Kurti.

Nisam dobio poziv od Borelja

On je dodao da kosovska vlada pripada svim građanima i da ona štiti prava svih.

Kurti je istakao da nije dobio novi poziv od Borelja za mogući sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Nisam dobio poziv od potpredsednika Evropske komisija, kada ga budem sigurno ću pozitivno odgovoriti. Borelj razmišlja o novom susretu, ali takav poziv nije stigao do mene još uvek nije stigao, rekao je on.

Kako je kazao, jedino reciprocitetom svi sporazumi koji su postignuti u Briselu, biće sprovedeni. 

"Što se tiče registarskih oznaka vozila reciprocitet je jasan, on se već sprovodi, iako imamo nalepnice na državnim simbolima, ali svako drugo rešenje mora da ima princip reciprociteta. Ali to je na potpredsedniku Vlade, koji je zadužen za evropske integracije, da bude posvećen, konstruktivan i kreativan, a sve to on definitivno jeste. I Lajčak se slaže sa tim, tako da ovo pitanje ne zavisi od kosovske strane", kazao je Kurti.

Izvor: Kosovo online/Koha/Lajmi; Foto: T a n j u g/AP

KiMKurtiZSOViola fon Kramon
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva