:

:

TV Most

clock

Oktobar 18, 2019   10:11

0

396

Kurti nije ni zaseo, a ukida ZSO!

Za ono što je pre šest godina u Briselu potpisao Hašim Tači, tadašnji premijer privremenih institucija u Prištini, Aljbin Kurti, koji pretenduje da bude na toj istoj funkciji, kaže da je mrtvo slovo na papiru. Reč je o Zajednici srpskih opština, čije formiranje je jedna od obaveza koje je Priština preuzela na sebe u aprilu 2013. godine.

Lider pokreta "Samoopredeljenje", koji je dobio najviše glasova na izborima za kosovski parlament 6. oktobra, poziva se na odluku Ustavnog suda u Prištini iz 2015. koji je proglasio da je ZSO u suprotnosti sa ustavom Kosova, i poručuje da da ZSO ne može da se ostvari jer je protivustavna. Umesto toga, on je za NIN poručio da bi Srbi na Kosovu mogli da imaju svoj nacionalni savet "kao Albanci u Preševskoj dolini".

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže, za "Novosti", da nije retka situacija da predizborne izjave albanskih političara ostanu na ulici, kada se prebroje glasovi građana, kao i da je formiranje ZSO međunarodna obaveza Prištine s kojom će pre ili kasnije morati da se suoči:

- Neko mora objasniti albanskim liderima da pregovori i potpisani dogovori nisu "švedski sto" sa koga se mogu birati delovi koje želite da ispunite. Isto tako, podsećam ih da politika mržnje prema svemu što je srpsko ili u interesu srpskog naroda nije i neće pomoći u rešavanju problema KiM. Refleks da se uvek bude protiv Srba mora prestati ukoliko neko misli da bude vlast u Prištini.

Da Kurti ovakvim stavom pretpostavlja unutrašnje zakonodavstvo obavezama koje su nastale na međunarodnom nivou, kao rezultat dogovora pod pokroviteljstvom EU, ukazuje i Vladislav Jovanović, nekadašnji šef diplomatije:

- Treba se međutim setiti da međunarodna zajednica ni do sada nije pokazivala interes dokle se stiglo sa formiranjem ZSO i da je zapad od toga digao ruke. Nikada nije bilo direktnih zahteva da se obaveze Prištine ispune. Iz toga se može zaključiti da je sve bilo unapred sračunato da se od Srbije iznude ustupci kojima bi se zaokružila tzv. kosovska nezavisnost, a da Kosovo ne mora da čini bilo kakve ustupke.

Ramušove mine

I premijer u ostavci samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj,tokom svog mandata smatrao je da je dobro što je Zajednica srpskih opština stopirana i govorio kako se nada da Ustavni sud Kosova nikada neće dati odobrenje za njeno formiranje izvan ustavnih okvira, odnosno da ona bude poseban nivo vlasti, sa autonomijom.

Poruka Vučića Prištini: Upristojite se!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je kao pričanje gluposti Kurtijevu najavu da će ako ukine takse uvesti recipročne mere Srbiji. On je kosovskim Albancima poručio da se upristoje, da povedu računa i shvate da "ne mogu da nas maltretiraju", jer "ne zavisimo mi od vas nego vi od nas". Tek kad se upristoje, kako je dodao, biće razgovora.

Gostujući na TV Pink, predsednik je istakao da neće da laže narod i da kaže da je Kosovo deo Srbije, ali "nije celo naše, ali nije ni njihovo":

- Kompromis nije da Srbija sve izgubi, a da Albanci sve dobiju.

Izvor: Novosti online

KiMKurtiZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva