:

:

TV Most

Foto: EPA-EFE

clock

Februar 24, 2020   13:02

0

371

Kurti o taksama: Da ih zamenimo "principom reciprociteta"

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti rekao je danas da želi da takse na srpsku robu zameni "principom reciprociteta", ali nije precizirao šta to tačno znaci.

On je u Londonu, na samitu o Zapadnom Balkanu u organizaciji EBRD, na kojem su učestvovali premijeri šest ekonomija regiona, rekao da su takse od 100 odsto na robu uvedene kao "reakcija na kampanju Srbije za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti i kampanje da se spreči članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama".

"Mi želimo da zamenimo takse principom reciprociteta. To nije akt indignacije ili osveta, osećamo se diskriminisanim i želimo ravnopravnost", rekao je Kurti.

On je naveo i da, kako kaže - "Kosovo želi dobre odnose sa Srbijom, kao dve susedne zemlje".

Takođe je dodao da veruje u dugoročni mir, stabilnost i bezbednost na Balkanu, a da nema boljeg recepta od Evrope posle Drugog svetskog rata.

Naveo je da je BDP zemalja na Zapadnom Balkanu, zajedno, manji od BDP pojedinih zapadnoevropskih zemalja i da su zato važne investicije u regionu.

"Na Kosovu su institucije spremne, jer su se desile demokratske promene, opozicija je pobedila i to je ono što je bilo potrebno za promene i razvoj", rekao je Kurti.

Dijaspora ključ za povećanje investicija

Dijaspora je ključna u povećanju investicija na Kosovo, rekao je danas u Londonu premijer privremene vlasti u Prištini Aljbin Kurti.

Kurti je na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu u organizaciji EBRD, na kojem učestvuju premijeri šest ekonomija regiona, rekao da je ka Kosovo prisutan treći talas entuzijazma.

"Prvi talas je zabeležen nakon oslobođenja'''' 1999, drugi talas 2008. posle proglašenja nezavisnosti, a sada treći koji je posvećen razvoju'''', objasnio je on.

Kurti je kazao da se Kosovo nalazi u srcu Balkana sa nepokolebljivim orpedelenjem za evropskim integracijama i članstvom u NATO.

Istovremeno je naglasio da je Kosovo gladno investicija i željna za saradnjom sa svim zemljama u regionu.

Kako je rekao, železnica od juga Kosova do Severne Mitrovice je kičma železničke mreže i on želi da izgradi železničku vezu između Prizrena i Tetova u Severnoj Makedoniji.

Naveo je da je već imao sastanke sa pojedinim vladama u regionu, a da će saradnja sa Albanijom dati novu energiju i dinamiku u sprovođenju zajedničkih projekata.

Regionalnu saradnju Kurti vidi pre svega u okviru evropskih integracija, a što se investicija tiče naglasava da je kosovska dijaspora, koja je, kaze, brojna, od ključne važnosti.

''''Imamo ogromnu diasporu naročito u Nemačkoj i Švajcarskoj, ali i u Velikoj Britaniji i verujemo da investicije dijaspore mogu da unaprede našu ekonomiju i omoguće povećanje direktnih stranih investicija'''', rekao je Kurti.

Izvor: Танјуг

KiMKurtitaksereciprocitetLondonEBRD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva