:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Jul 12, 2023   17:48

0

159

Kurti objavio Dogovor sa EU o koracima ka deeskalaciji

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti objavio je Dogovor u četiri tačke koji je, kako je naveo, kosovska vlada postigla sa Evropskom unijom o budućim koracima ka deesaklaciji situacije na severu KiM i normalizaciji odnosa sa Beogradom, a prvi korak je postepeno povlačenje policije.

Kurti u objavi na Tviteru istakao da postignuti dogovor pokazuje spremnost kosovske vlade da preduzme korake u pravcu mira.

"Naša vlada je postigla dogovor sa EU o narednim koracima za deeskalaciju na severu i normalizaciju odnosa sa Srbijom. Ovo pokazuje našu spremnost da preduzmemo konkretne korake da obezbedimo mir, bezbednost i stabilnost na Kosovu i regionu, u službi demokratije i vladavine prava", poručio je Kurti.

On je objavio i dokument koji predstavlja četiri tačke dogovora koje bi trebalo da počnu da se sprovode u naredne dve nedelje.

U prvoj nedelji predviđeno je da se započne sa prva tri koraka, dok bi se četvrti korak realizovao u drugoj nedelji.

Prvi korak je momentalno smanjenje prisustva pripadnika Kosovske policije u i oko opštinskih zgrada na severu KiM za 25 odsto.

Drugi korak je koordinacija sa Euleksom i Kforom oko daljeg smanjivanja prisustva kosovskih specijalaca.

Treća tačka, na koju je, kako se navodi, kosovska Vlada pristala javnom izjavom podrške, jeste da podstakne održavanje vanrednih izbora u četiri opštine na severu KiM posle leta.

Četvrti korak se odnosi na poziv EU  šefovima pregovaračkih timova Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija na sastanak u Brisel, sa ciljem finalizacije plana redosleda Sporazuma o normalizaciji odnosa.

Izvor: TV Most

Aljbin Kurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva