:

:

TV Most

Foto: RTK2

clock

Oktobar 23, 2019   9:55

0

117

Kurti očekuje da u novembru postane kosovski premijer

Predsednik pokreta "Samoopredeljenje" i kandidat za kosovskog premijera Aljbin Kurti rekao je da očekuje da zvanično preuzme upravljanje vladom u novembru.

Aljbin Kurti je istakao da su se njegov pokret i Demokratski savez Kosova (DSK) složili da nova vlada ima dvanaest ministarstava.

Najavio je da će uskoro posetiti Severnu Makedoniju i rekao da želi da ostvari bliske odnose sa Albanijom, kako bi region postao stabilan.

Beogradu je poručio da treba da "prihvati realnost da je Kosovo nezavisno" i da "normalizacija odnosa između Kosova i Srbije prolazi kroz normalizaciju same Srbije".

"Bilo je pokušaja izvršenja genocida na Kosovu. Čak 860.000 Albanaca deportovano je van Kosova u prolecće 1999. godine. Preko milion proteranih iz njihovih domova, imamo 20.000 silovanih žena, sve su žive", rekao je Kurti u intervjuu televiziji Alsat.

Smatra da zemlje regiona treba da sarađuju radi članstva u Evropskoj uniji.

"Regionalne inicijative su sigurno potrebne, ali apsolutno ne mogu zameniti evropsku integraciju. Ne možemo reći da nećemo da se integrišemo u EU i da ćemo da učinimo nešto drugo među sobom", naveo je Kurti.

Izvor: RTS

KiMKurtiSamoopredeljenjeDSK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva