:

:

TV Most

Foto: Rojters

clock

Maj 29, 2020   14:37

0

177

Kurti: Odluka Ustavnog suda neprihvatljiva

Odlazeći kosovski premijer  Aljbin Kurti saopštio je da je odluka Ustavnog suda, objavljena kasno sinoć, nepravedna i neprihvatljiva.

 

"O daljim političkim koracima obavestićemo građane narednih dana“, napisao je Kurti na Fejsbuku.

Ovo je prvo Kurtijevo obraćanje nakon što je Ustavni sud jednoglasno odlučio da je dekret kosovskog predsednika  Hašima Tačija o određivanju Avdulaha Hotija iz drugoplasiranog Demokratskog saveza Kosova (DSK) za mandatara nove Vlade Kosova u skladu sa Ustavom.

Kurti navodi da se Ustavni sud “nažalost, svrstao uz one koji su zarobili državu”.

“Naša borba se nastavlja, zajedno sa osvešćenim narodom, protiv ove korumpirane grupe”, napisao je on u objavi na Fejsbuku.

Govoreći o odluci Ustavnog suda, Kurti je napisao da deluje kao da je ta pravosudna institucija „umesto da interpretira Ustav, imala pristup: ‘s obzirom da je predsednik u pravu, potrudimo se da ga obrazložimo'“.

„Sud je naglasio da 2010. i 2017., nakon uspešnog izglasavanja nepoverenja vladi, nije bilo volje ni većine u Skupštini za formiranjem nove vlade, ali kako je sud to konstatovao, to se ne zna, s obzirom da je raspuštanje Skupštine bilo automatsko“, dodao je on.

„Sud je napisao saopštenje na način kao da izborni pobednik uopšte ne postoji. A s druge strane, izbrisao je razliku između smene i ostavke izvršne vlasti“, naveo je Kurti.

„Sud prejudicira kada kaže da pobednik ne samo da nije predložio kandidata, već niti je izrazio interesovanje za tako nešto. To nije tačno, jer smo mi neprestano naglašavali da izborni pobednik ne okleva i ne odbija“, dodao je Kurti.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Aljbin kurtiUstavni sudVlada Kosova
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva