:

:

TV Most

clock

Mart 03, 2022   13:27

0

66

Kurti: Osuđujemo Srbiju zbog stava prema Rusiji

Kosovska skupština usvojila je danas rezoluciju kojom osuđuje napad Rusije na Ukrajinu i solidariše se sa ukrajinskim narodom, a premijer Aljbin Kurti rekao je da treba osuditi Srbiju zato što nije uvela sankcije Rusiji, preneli su prištinski mediji.

Kako prenosi Koha, za rezoluciju je glasalo 94 poslanika, niko nije bio protiv ni uzdržan, a poslanici Srpske liste napustili su salu pre glasanja.

Kurti je na sednici rekao da je napad na Ukrajinu "napad na civilizovani svet" i "napad na sve nas", kao i da Ukrajinci nisu započeli rat, prenela je "Ekonomija onlajn".

"Razlog zašto se solidarišemo sa njima je taj što u njihovoj borbi za slobodu vidimo sebe", rekao je Kurti i dodao da Priština osuđuje Srbiju, jer "ne reaguje" i ne uvodi sankcije Rusiji.

"Svi jasno i odlučno moraju osuditi vojnu agresiju. U pitanju je celokupna arhitektura izgrađena posle Drugog svetskog rata. Naša budućnost je u pitanju", smatra Kurti.

Ponovio je da tzv. Kosovo odavno upozorava na Srbiju, koja se, kako tvrdi, "nije pokajala za zločine iz prošlosti".

On je, takođe, rekao da će Kosovo ubrzati proces apliciranja za članstvo u EU i zatražio da pet država EU koje to nisu učinile priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, "u skladu sa novom realnosću", preneo je Reporteri.

Sednici u Prištini prisustvovala je i izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon.

Generalna skupština UN, čiji Priština nije član, juče je usvojila rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu.

Za rezoluciju je glasalo 141 od 193 članica Generalne skupštine, među kojima i Srbija.

Izvor: T a n j u g

Aljbin KurtiSrbijaRusijasankcije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva